Na hlavný obsah

U Rómov dominovala koalícia OĽANO, v niektorých obciach mala viac ako 70 percent hlasov

V Lomničke mala koalícia až 90 percent hlasov.

U Rómov dominovala koalícia OĽANO, v niektorých obciach mala viac ako 70 percent hlasov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

V obciach pod Tatrami a na Spiši s väčším počtom rómskych obyvateľov dominovala v uplynulých parlamentných voľbách koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. V niektorých z nich dosiahla až 70 percent, v Lomničke v okrese Stará Ľubovňa dokonca viac ako 90 percent.

V Krížovej Vsi v okrese Kežmarok, ktorej väčšinu obyvateľov tvoria Rómovia, získalo OĽANO takmer 77 percent. V roku 2020 tam zvíťazilo tiež, s takmer 52 percentami. Takmer sedem percent získalo v sobotných (30. 9.) voľbách Kresťanskodemokatické hnutie (KDH), ostatné nedosiahli ani päť percent.

Viac ako 76 percent dosiahla koalícia v Podhoranoch, kde Rómovia tvoria takmer 70 percent obyvateľov. Za ňou s viac ako piatimi percentami Hlas a KDH. Podobne dopadli voľby aj v Rakúsoch, kde však okrem KDH získal viac ako päť percent aj Smer-SD. V Stráňach pod Tatrami s 93 percentnou rómskou populáciou si OĽANO zvolilo viac ako 84 percent voličov.

Viac ako 92 percent voličov volilo OĽANO v spomínanej Lomničke obývanej rómskou komunitou. Žiadna iná strana tam nezískala viac ako tri percentá. Niečo cez dve percentá odovzdaných hlasov patrilo Republike. V roku 2020 tam zvíťazilo OĽANO tiež, a to s viac ako 42 percentami, s 36 percentami nasledoval Smer-SD.

Volili aj Smer a KDH

V Hranovnici v Popradskom okrese, kde tvoria Rómovia polovicu obyvateľov, mala koalícia v sobotu viac ako 41 percent, takmer 14 percent získal Smer a viac ako 10 percent KDH. Pred dvoma rokmi tam malo OĽANO takmer 29 percent.

V susednom Spišskom Štiavniku volilo v sobotu OĽANO viac ako 42 percent voličov a takmer 14 percent KDH. Hlas a Smer mali po viac ako deväť percent, PS takmer osem percent.

V Bystranoch v Spišskonovoveskom okrese, kde spomedzi viac ako 3 300 obyvateľov je viac ako 2 700 rómskeho pôvodu, dalo svoj hlas OĽANO takmer 67 percent voličov. Takmer 13 percent voličov si vybralo Hlas a takmer sedem percent Smer.

V Rudňanoch mala koalícia viac ako 50 percent, nasledoval Smer s viac ako 14 percentami, Hlas s takmer 11 percentami a Republika, ktorú tam volilo takmer šesť percent voličov. Viac ako 70 percent získalo OĽANO aj v Žehre, kde spomedzi viac ako 2 600 obyvateľov je približne 1 700 rómskych.

S takmer ôsmimi percentami nasledovalo hnutie KDH a niečo cez päť percent dosiahol Smer. Vo voľbách pred dvoma rokmi tam rovnako zvíťazilo OĽANO, a to s viac ako 54 percentami. Viac ako dvanásť percent voličov si tam však vtedy zvolilo Ľudovú stranu Naše Slovensko a sedem KDH.

Pozrite si výsledky volieb v obciach, kde vyhrala koalícia OĽaNO:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny