Na hlavný obsah

V Austrálii povolili odstrel divokých koní v jednom z národných parkov. Farmári ich vnímajú ako škodnú

Kone spôsobujú v ekosystéme problémy.

V Austrálii povolili odstrel divokých koní v jednom z národných parkov. Farmári ich vnímajú ako škodnú
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Austrálske úrady dnes schválili vzdušný odstrel divokých koní v jednom z najväčších prírodných parkov krajiny. V národnom parku Kosciuszko žije odhadom 19-tisíc divokých koní.

Úrady štátu Nový Južný Wales chcú do polovice roka 2027 ich počet znížiť na tritisíc, informovala agentúra AFP. Kontroverzné rozhodnutie Austrálie označuje za potrebné pre ochranu miestneho ekosystému.

V spomínanom prírodnom parku množstvo divokých koní už znižujú ich odchytom do pascí a premiestňovaním či odstrelom zo zeme. Podľa ministerky životného prostredia Nového Južného Walesu Penny Sharpeovej to však nestačí.

„Pôvodným druhom hrozí vyhynutie a celý ekosystém je ohrozený. Musíme konať,“ povedala Sharpeová. „Rozhodnutie nebolo ľahké, nikto nechce zabíjať koňa,“ dodala.

Odstrel vykonali aj v minulosti

Odstrel koní z vrtuľníkov sa vykonával v krátkom období v roku 2000, keď bolo takto za tri dni zlikvidovaných viac ako 600 divokých koní. Metóda ale vyvolala ostrú kritiku, a tak bola zakázaná, uviedla agentúra AFP.

Zvieratá sú pravdepodobne potomkami koní, ktorí začiatkom 19. storočia ušli chovateľom a boli ponechané svojmu osudu. Ľudia, ktorí sú proti ich odstrelu, uvádzajú, že divoké kone predstavujú súčasť austrálskej národnej identity a nostalgickú spomienku na chovateľov koní žijúcich v drsných podmienkach Snežných hôr.

Farmári ale majú na divoké kone menej romantický pohľad a vnímajú ich ako škodnú, ktorá ničí ploty a bojuje s dobytkom o pastvu. Taktiež ochrancovia prírody poukazujú na to, že divé kone ničia pôvodné rastlinstvo, prispievajú k pôdnej erózii a znečisťujú napajadlá.

Rada pre invázne druhy uvádza, že v Austrálii žije až 400-tisíc divokých koní. Podľa jedného z predstaviteľov rady Jacka Gougha sa populácia týchto koní v Novom Južnom Walese ročne zvýši o 15 až 18 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet