Na hlavný obsah

V ružomberskom kaštieli chcú postaviť nájomné byty. Miestni s tým nesúhlasia

Mesto ani pamiatkari nie sú proti.

V ružomberskom kaštieli chcú postaviť nájomné byty. Miestni s tým nesúhlasia
Po rekonštrukcii by mal z bývalých obytných miestností vzniknúť samostatný apartmán. Foto: RTVS

V ružomberskom Kaštieli svätej Žofie by mali postaviť byty. Proti tomu sa však ozvali niektorí obyvatelia mesta. Podľa nich bývanie do tejto národnej kultúrnej pamiatky nepatrí. Ružomberský kaštieľ chátra takmer 100 rokov. Pred 20 rokmi tretinu z neho zbúrali a postavili tam obchodné centrum. Zvyšok chce jeho nový majiteľ zachrániť.

„Pri obnove kaštieľa Žofia v Ružomberku, s cieľom prinavrátiť mu jeho pôvodnú funkciu bývania, počítame so zachovaním pôvodných prvkov. Časť kaštieľa poslúži verejnosti. Bude tam expozícia venovaná histórii kaštieľa,“ informoval zástupca vlastníka kaštieľa Pavol Hajdu.

Prestavbe kaštieľa v Ružomberku a s ňou spojenej petícii sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Dvojpodlažnú budova pri hlavnej ceste zo Žiliny do Popradu oplotili a zneprístupnili. Vlastník nedostal povolenie ani na odstránenie náletových drevín vnútri areálu. Kaštieľ aj v minulosti slúžil na bývanie. Po rekonštrukcii by mal z takýchto bývalých obytných miestností vzniknúť samostatný apartmán.

Proti tomu protestuje 35 osobností Ružomberka petíciou aj listom prezidentke. „Myslím si, že táto funkcia – jednak obchodná a zvlášť bytová, je naprosto nevhodná. Nikdy nemala oporu v územnom pláne a v podstate ponúka niečo, čo do tohto územia nepatrí,“ uviedol signatár listu prezidentke a architekt Martin Bišťan.

„S tým, aby sme vyvolali dialóg medzi investorom, medzi občanmi, mestom, možno pamiatkarmi. A sadli sme za stôl a našli riešenie, ktorý tento stav ukončí a nájde možnosť komplexnej obnovy,“ dodal člen petičného výboru a architekt Vavrinec Kendera.

Proti nie je mesto ani pamiatkari

Krajský pamiatkový úrad v Žiline s obnovou súhlasil, stanovil podmienky rekonštrukcie a dohliada na ich dodržiavanie. Ani mesto nie je proti.

„Obnova Kaštieľa svätej Žofie je v tejto chvíli súkromným projektom súkromnej spoločnosti. Je to obnova, ktorá je prípustná aj na základe územného plánu mesta Ružomberok aj na základe rozhodnutia krajského pamiatkového úradu,“ povedal hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

Ružomberský kaštieľ z konca 14. storočia často prestavovali. V 19. storočí v ňom boli kasárne, na začiatku 20. storočia súd a väznica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny