Na hlavný obsah

Historickú stavbu teplárne v Trenčíne zdemoloval investor bez vedomia pamiatkarov

Mal na to povolenie mesta.

Historickú stavbu teplárne v Trenčíne zdemoloval investor bez vedomia pamiatkarov
V areáli bývalého trenčianskeho textilného areálu Merina zbúrali národnú kultúrnu pamiatku. Foto: RTVS

V areáli bývalého trenčianskeho textilného areálu Merina zbúrali národnú kultúrnu pamiatku. Historickú stavbu teplárne zdemoloval investor bez vedomia pamiatkarov. K činu mal povolenie od mesta. To rozhodlo na základe posudku statika. Budova bola podľa neho v havarijnom stave.

Mesto módy. Tento prívlastok mal Trenčín aj pre textilnú fabriku Merina. Jej rozsiahle budovy postupne miznú. Aktivisti chceli viacero z nich ochrániť. Štatút národnej kultúrnej pamiatky získala nakoniec len jedna z nich – tepláreň.

Ľudí šokovalo, že zo dňa na deň ju zrovnali so zemou. O demolácii nevedeli ani pamiatkari. „Pre nás je to v podstate tiež nová informácia. My sme si boli preveriť aktuálny stav na mieste, zvažujeme ďalší postup,“ priblížila pamiatkarka Lucia Pastierová.

„Mňa to tiež zaskočilo. Pritom to bola jedna z mála funkcionalistických pamiatok tohto priemyselného typu v Trenčíne. Veľa tu toho nemáme, búra sa veselo,“ povedal architekt Igor Mrva.

Investora sme sa pýtali, prečo dal budovu zbúrať, či sa nedala zachrániť a prečo neupovedomil o prácach pamiatkarov. Poslal nám len jednovetné vyjadrenie. „Budovu sme odstránili v súlade s rozhodnutím stavebného úradu mesta Trenčín,“ uviedol konateľ spoločnosti Tibor Mészáros.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Vlastník upozornil na zlý stav

Mesto Trenčín uviedlo, že ho vlastník pamiatky upozornil, že došlo k významnému zhoršeniu stavu nosných konštrukcií stavby. Stav boli preveriť priamo v teréne. Prizvaný statik zistil na fasádnej stene rozsiahlu deštrukciu, zdeformované boli aj dva nosné železobetónové stĺpy.

„Na základe tohto statik skonštatoval, že stavbu nie je možno zachovať a že hrozí dokonca jej kolaps. Preto stavebný úrad nariadil vlastníkovi stavby ju odstrániť,“ povedala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

„Nie je nič jednoduchšie, ako zohnať statika, ktorý vám napíše, že je to v zlom technickom stave a ohrozuje to okolie. Tam už nenapíše, že stačí niečo opraviť, a je to v pohode. Možno keby Trenčiansky hrad nie je známy, príde statik a povie, že je v zlom stave, tak ho zbúrajme,“ dodal architekt.

„Skonštatoval Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity, že táto stavba je v havarijnom stave a nie je možné ju hospodárne opraviť,“ dodala hovorkyňa mesta Trenčín.

Prípadom sa zaoberá aj ministerstvo kultúry. „Ministerstvo kultúry SR a Pamiatkový úrad podniknú kroky k prevereniu zákonnosti postupu, ktorý viedol k zbúraniu pamiatky,“ uviedol rezort kultúry.

Rezort dodal, že podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu je vlastník kultúrnej pamiatky povinný vykonávať na svoje náklady jej základnú ochranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny