Na hlavný obsah

V Španielsku sa koná samit Európskeho politického spoločenstva. Pricestoval aj Zelenskyj

Cieľom je podľa neho zaistiť aj bezpečnosť spoločného európskeho domova.

V Španielsku sa koná samit Európskeho politického spoločenstva. Pricestoval aj Zelenskyj
Policajti hliadkujú vedľa kongresového centra v juhošpanielskom meste Granada v stredu 4. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (5. 10.) pricestoval do španielskej Granady na samit Európskeho politického spoločenstva (EPC). Informovala o tom agentúra AFP.

„Naším spoločným cieľom je zaistiť bezpečnosť a stabilitu nášho spoločného európskeho domova. Spolupracujeme s partnermi na zlepšovaní európskej bezpečnostnej architektúry, najmä regionálnej bezpečnosti. Ukrajina má v tomto smere zásadné návrhy,“ napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti.

Dodal, že Kyjev bude venovať pozornosť „najmä čiernomorskému regiónu, ako aj spoločnému úsiliu o posilnenie svetovej potravinovej bezpečnosti a slobodnej plavby“.

Kľúčovou prioritou Ukrajiny pred príchodom zimy je posilnenie protivzdušnej obrany, pokračoval Zelenskyj. „Už sme položili základy pre nové dohody s partnermi a tešíme sa na ich schválenie a implementáciu,“ napísal. „Mal by to byť produktívny deň pre Ukrajinu a Európu ako celok,“ uzavrel.

Rokovanie lídrov 47 krajín

Lídri zo 47 krajín budú vo štvrtok na samite EPC rokovať o zlepšení spolupráce, napätí medzi Srbskom a Kosovom i o energetickej bezpečnosti. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice RTVE.

Hovoriť sa bude aj o napätí medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa však podľa medializovaných informácií nestretne s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktoré sa malo uskutočniť na okraji samitu.

Lídri účastníckych krajín by mali hovoriť aj o ďalších záležitostiach ako vplyv umelej inteligencie, energetická bezpečnosť a prechod na obnoviteľné zdroje energie.

Granada sa nachádza v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. V meste panujú prísne bezpečnostné opatrenia a na poriadok dohliada 3 700 príslušníkov štátnej polície, 1 400 príslušníkov Občianskej gardy (Guardia Civil) a 400 miestnych policajtov.

V piatok (6. 10.) sa v Granade uskutoční aj neformálny samit Európskej únie. Lídri dvadsaťsedmičky na ňom budú diskutovať o bezpečnosti, obrane, migrácii a rozširovaní EÚ. Slovensko bude na oboch samitoch zastupovať premiér Ľudovít Ódor. Španielsko od 1. júla do 31. decembra tohto roka predsedá Rade Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet