Na hlavný obsah

Západ a Putin nakrátko obnovili vzťahy. EÚ, Rusko a USA sa tajne stretli pred útokmi v N. Karabachu

Schôdzka bola súčasťou snahy vyvinúť tlak na Azerbajdžan.

Západ a Putin nakrátko obnovili vzťahy. EÚ, Rusko a USA sa tajne stretli pred útokmi v N. Karabachu
Konflikt v Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Spojených štátov, Európskej únie a Ruska sa v septembri stretli v Turecku na neverejných mimoriadnych rokovaniach. Ich cieľom bolo vyriešiť patovú situáciu ohľadom Náhorného Karabachu.

Stalo sa tak len niekoľko dní predtým, ako Azerbajdžan podnikol vojenskú ofenzívu s cieľom dostať územie spravované etnickými Arménmi pod svoju kontrolu. 

Napísal to portál Politico. Schôdzku označil za zriedkavý prejav diplomacie medzi Putinom a Západom v oblasti bezpečnosti na vysokej úrovni. Bežné vzťahy totižto boli narušené vojnou na Ukrajine.

Vysokopostavený diplomat oboznámený s rozhovormi serveru Politico povedal, že sa schôdzka odohrala 17. septembra v Istanbule. Bola súčasťou snahy vyvinúť tlak na Azerbajdžan, aby ukončil deväťmesačnú blokádu enklávy a vpustil do nej konvoje s humanitárnou pomocou z Arménska, ktoré by dopravili obyvateľom jedlo a palivo.

Baku ale 19. septembra začalo vojenskú ofenzívu a karabašské úrady o deň neskôr kapitulovali. To spustilo exodus, keď podľa Jerevanu o niekoľko dní oblasť opustilo vyše 100-tisíc ľudí, teda okolo 80 percent odhadovanej populácie. Tí z Karabachu utiekli v obavách z prenasledovania, a to napriek vyhláseniam Baku, ktoré sľubuje rešpektovať ich práva.

USA na stretnutí v Turecku zastupoval poradca Washingtonu pre rokovania na Kaukaze Louis Bono. EÚ vyslali svojho zástupcu Toiva Klaara a Rusko zastupoval Igor Chovajev, ktorý pôsobí ako osobitný vyslanec Moskvy pre vzťahy medzi Arménskom a Azerbajdžanom, píše Politico. A upozorňuje na vzácnosť takéhoto stretnutia v súčasnej dobe.

Pripomína, že z vysokopostavených predstaviteľov USA a Ruska sa v marci krátko stretol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom na okraj zasadnutia šéfov diplomacií krajín skupiny G20 v Indii. Ruské agentúry vtedy zdôrazňovali, že ministri spolu hovorili len „za chôdze“ a nešlo vraj ani o rokovania.

USA to oficiálne nekomentovali

Hovorca amerického ministerstva zahraničia sa k rokovaniam USA, EÚ a Ruska v Turecku ohľadom situácie na Náhornom Karabachu nechcel vyjadriť. Uviedol iba, že „súkromné diplomatické rozhovory nekomentujeme“.

Nemenovaný americký činiteľ oboznámený s rokovaním však serveru povedal, že rozhovory vychádzali z toho, že Kremeľ má v regióne stále vplyv.

„Musíme s Rusmi v tejto veci spolupracovať, pretože majú na strany vplyv. Nachádzame sa v neistom momente,“ uviedol americký úradník.

„Veríme, že je dôležité komunikovať s relevantnými sprostredkovateľmi. Predchádzame nedorozumeniam,“ uviedol serveru k schôdzke nemenovaný predstaviteľ EÚ

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Mária Zacharovová podľa štátnej tlačovej agentúry TASS povedala, že Rusko si „vymenilo názory“ s USA a EÚ ohľadom situácie v Náhornom Karabachu pred azerbajdžanskou ofenzívou, ale bolo to podľa nej bežné stretnutie.

O rokovania požiadali USA a EÚ, vyhlásila Zacharovová a dodala: „Vymenili sme si pár názorov. „

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil článok serveru Politico za nepresný. „Určité kontakty ohľadom Karabachu sme mali. Ale neboli to tie rozhovory, o ktorých sa tam píše,“ uviedol hovorca ruského prezidenta podľa TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet