Na hlavný obsah

Vlaky do Brna a Prahy dočasne nejazdia priamo. Cestujúcim sa jazda predĺži

V hraničnom úseku modernizujú železničný koridor.

Vlaky do Brna a Prahy dočasne nejazdia priamo. Cestujúcim sa jazda predĺži
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Využívané priame vlakové spojenie Bratislavy s Brnom a Prahou dostalo plánovanú trhlinu. V hraničnom úseku modernizujú železničný koridor.

Eurocity vlaky tak nepokračujú do veľkých miest Česka a navyše v časti trasy idú odklonom. Obmedzenie by malo trvať do 25. októbra. Cestujúci musia počítať s dlhšou cestou.

Ľudia, ktorí cestujú z Bratislavy do Česka a naspäť, musia momentálne prestupovať na druhý vlak v stanici Břeclav. Niektorým to robí problémy.

Tomu, ako výluka vlakov smerujúcich do Česka ovplyvní dopravu, sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Výluka v Česku zasiahne spoje vlaku Eurocity Metropolitan, ktorý ide z Budapešti cez Bratislavu do Prahy a naspäť. Priame spojenie do metropoly Česka nebude najbližšie dva týždne.

Vlak do Prahy za bežných okolností ide z Bratislavy priamo a prechádza hraničným priechodom s Českom Kúty-Břeclav. Práve v tomto úseku momentálne rekonštruujú železničnú trať a vlak tak musí pokračovať severne do Holíča a následne prejsť do českého Hodonína.

„Vlaky z Budapešti a Bratislavy jazdia podľa cestovného poriadku, ale za mestom z dôvodu výluky v stanici Břeclav meškajú asi o 50 minút. V Břeclavi ukončia svoju jazdu a cestujúci prestúpia na vlak, ktorý ide z Viedne a do Prahy cestujúci prídu o hodinu neskôr,“ uviedol hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský.

Železničný úsek medzi českým mestom Lanžhot a Kútmi stavbári prerábajú od začiatku minulého roka. Za ten čas sa podarilo zrekonštruovať nový most ponad rieku Morava.

„Po tom, ako slovenskí stavbári dokončili nový most pre druhú traťovú koľaj, napájame naň zmodernizovanú koľaj v rámci českej stavby,“ píše sa v stanovisku Správy železníc CZ.

Nová trať umožní vlakom jazdiť rýchlosťou 160 km za hodinu. Cesta do Brna a Prahy teda bude vo výsledku trvať kratšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko