Na hlavný obsah

Vo Fiľakove otvorili priemyselnú halu za milióny: Môže priniesť pozitívnejšiu budúcnosť pre región

Noví investori by mohli v regióne znížiť zamestnanosť.

Vo Fiľakove otvorili priemyselnú halu za milióny: Môže priniesť pozitívnejšiu budúcnosť pre región
Vo Fiľakove otvorili novú priemyselnú halu. Foto: RTVS

Vo Fiľakove otvorili novú priemyselnú halu za takmer štyri milióny eur. Využijú ju noví investori. Tí by mohli v regióne znížiť zamestnanosť.

Vo Fiľakove a okolí je približne 20-percentná nezamestnanosť. Mnohí obyvatelia pracujú v Maďarsku. Od novej haly čakajú pozitívnejšiu budúcnosť.

Modernú halu postavili pomerne rýchlo. Základný kameň poklepali začiatkom roka v priestoroch bývalého závodu Kovosmalt, ktorý kedysi dával ľuďom vo Fiľakove živobytie.

Väčšina peňazí na projekt je z eurofondov. S dofinancovaním pomohol Banskobystrický samosprávny kraj. „My vkladáme 400-tisíc eur, ktoré chýbali v kritickom okamihu, kedy sa rozhodovalo, či tento projekt padne alebo nie. Navyšovali sa totiž ceny,“ uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Nová hala má rozlohu tisíc štvorcových metrov. Vybudovali k nej i ďalšie zázemie. „Máme novú prístupovú cestu zo Šavoľskej cesty pre kamióny, parkoviská. Má to vlastnú trafostanicu aj čističku odpadových vôd,“ priblížil primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs.

Výstavbe novej priemyselnej haly vo Fiľakove sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Začína lov na investorov

Po otvorení haly sa začína pomyselný lov na investorov. „Teraz dokončujeme zadefinovanie, za akých podmienok by tu mali prísť. Už nás teraz naostro ponúkajú zahraničným záujemcom, a mám potvrdené, že sme ponúknutí nejakým konkrétnym,“ dodal primátor Agócs.

„Cieľom bolo podporiť čo najviac ľudí v zamestnanosti, aj z tých marginálnych oblastí a vytvoriť takisto nové pracovné miesta,“ vysvetlil Peter Balun zo sekcie cezhraničnej spolupráce ministerstva investícií a regionálneho rozvoja.

Samospráva očakáva, že prvý investor príde do tejto novej priemyselnej haly v budúcom roku. Mal by priniesť desiatky pracovných miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny