Na hlavný obsah

Volebný výsledok OĽANO je neúspechom, strana nemá žiadny koaličný potenciál, tvrdí politológ

Podľa neho Matovič neukázal žiadnu sebareflexiu.

Volebný výsledok OĽANO je neúspechom, strana nemá žiadny koaličný potenciál, tvrdí politológ
Politológ Radoslav Štefančík. Foto: RTVS

Podľa politológa Radoslava Štefančíka by mal Igor Matovič (OĽANO) vyvodiť politickú zodpovednosť. Povedal to v rozhovore pre RTVS.

„Na odchod by to bolo aj preto, lebo ako premiér mal ústavnú väčšinu a zažili sme predčasné voľby a on zažil predčasný odchod z funkcie predsedu vlády. To sú dva argumenty na to, prečo by Igor Matovič dnes už nemal byť taký vysmiaty, ako bol a prečo by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť,“ vyhlásil.

Politológ hodnotí výsledok OĽANO v parlamentných voľbách ako neúspech. „Človek, ktorý má v roku 2020 25 percent a v roku 2023 len deväť percent, tak takýto predseda zvyčajne odstupuje z vedenia strany, pretože ide o neúspech. Stratiť 16 percent je neskutočne veľa,“ zhodnotil volebný výsledok hnutia Igora Matoviča.

Žiadna sebareflexia

Matovič vo štvrtok (5. 10.) oznámil, že ostáva na poste predsedu OĽANO. Pred voľbami deklaroval, že ak ho Erika Jurinová vo voľbách prekrúžkuje, tak ho vymení na poste šéfa strany, Matovič však získal preferenčných hlasov viac.

„To, čo hovoril vo vzťahu k pani Jurinovej, je podľa mňa absolútne neúprimné. Ak by to bol skutočný súboj medzi ním a pani Jurinovou, tak by mali v médiách rovnaký priestor,“ myslí si politológ.

OĽANO má podľa neho najmenší, respektíve žiadny koaličný potenciál. S Matovičom sa nepočíta do žiadnej alternatívy povolebnej koalície. To je jeho ďalší neúspech – som politik, ale nikto so mnou nechce ísť,“ upozorňuje Štefančík.

„Sebareflexia nie je nikde, svoje chyby hádže na médiá. Myslí si, že médiá mu uškodili. Keby si pozrel svoje vystúpenia, tak by si uvedomil, že on sám sebe škodí,“ hovorí politológ.

Ako najpravdepodobnejšiu vidí trojkoalíciu medzi Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Upozorňuje však, že SNS nemusí byť spoľahlivý koaličný partner. „Pripomína mi OĽANO 2, sú to pozbieraní poslanci, ktorí sa nebudú cítiť zaviazaní voči Andrejovi Dankovi, ktorý nie je ich stranícky šéf,“ hovorí.

Povolebné partnerstvá

Štefančík si vie predstaviť scenár, že do premiérskeho kresla sa posadí Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Robert Fico (Smer-SD) by nešiel do žiadnej funkcie, respektíve by sa stal predsedom parlamentu.

„Z predvolebných vyhlásení Petra Pellegriniho jasne vyplýva po čom mu najviac srdce piští a akú funkciu by rád zastával,“ vyhlásil politológ. Dodal však, že si vie Pellegriniho predstaviť napríklad aj na pozícii ministra zahraničných vecí.

Ako menej pravdepodobnú vidí možnosť štvorkoalície medzi Progresívnym Slovenskom (PS), Hlas-SD, KDH a SaS.

Politológ nevidí riziko takejto koalícia v možných eticko-kultúrnych rozdieloch medzi PS a KDH, ale práve v správaní SaS, ktoré by mohlo byť najväčším problémom takejto koalície. „SaS nie sú spoľahlivý koaličný partner, lebo už dvakrát spôsobili rozpad vlády. Richard Sulík je, podobne ako Igor Matovič, neriadená strela,“ vyhlásil.

Pozrite si ako politológ Radoslav Štefančík hodnotí volebný výsledok hnutia OĽANO:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko