Na hlavný obsah

V Česku sa prvýkrát objavil nebezpečný ázijský sršeň

Sršeň ázijský lieta lepšie ako sršeň obyčajný. Je rýchlejší a obratnejší.

V Česku sa prvýkrát objavil nebezpečný ázijský sršeň
Na snímke sršne ázijské útočia na včely robotnice. Foto: Sršeň ázijský (Vespa velutina) jeho biológia, monitoring, kontrola a prevencia šírenia

V Českej republike sa podľa ochrancov prírody vyskytuje ázijský sršeň, prvýkrát ho našli vo štvrtok v Plzni.

Tento invázny druh hmyzu sa špecializuje na lov včiel. O prvom potvrdenom náleze v Českej republike v piatok (6. 10.) v tlačovej správe informovala Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR (AOPK ČR), ktorá monitoruje invázne druhy. Agentúra sa teraz snaží zabrániť šíreniu sršňa, dôležité je však podľa nej nájsť a zlikvidovať hniezdo.

Na snímke je kráľovná sršňa ázijského.
Na snímke je kráľovná sršňa ázijského.Foto: Sršeň ázijský (Vespa velutina) jeho biológia, monitoring, kontrola a prevencia šírenia

„Včera sme dostali hlásenie, že na jednom mieste v Plzni lietajú veľké sršne, a zo zaslaných fotografií vyplynulo, že ide pravdepodobne o ázijské sršne. Dnes sme sa vybrali na miesto a overili sme si, že ide skutočne o tento invázny druh. Teraz sa pokúsime nájsť hniezdo, kontaktovať hasičov, ktorí by ho mali zlikvidovať, a informovať miestny úrad a verejnosť,“ uviedol Tomáš Görner z AOPK ČR.

Podľa Görnera sa sršeň vyskytuje v okrese Skvrňany. Nájsť hniezdo je podľa neho ťažké aj preto, že sršeň sa nachádza na sídlisku. „Dnes sme sršňa videli a chytili, chytili sme niekoľko exemplárov a teraz sa snažíme zistiť od ostatných, kam lietajú a kde majú hniezdo,“ povedal. Görner uviedol, že nevedia, odkiaľ sa ázijský sršeň do Česka dostal.

Sršne ázijské sú o niečo menšie ako sršne obyčajné, ktoré sú v Česku bežné. Tento druh je tiež tmavší a podľa ochranárov ho možno od sršňa obyčajného rozoznať podľa žltej farby končatín.

Vyskytujú sa vysoko v korunách stromov

Tento sršeň je nebezpečný najmä pre včely, ktoré napáda v úľoch. Hniezda má okrúhle až hruškovité a majú bočný vchod. Podľa ochranárov sa najčastejšie vyskytujú vysoko v korunách listnatých stromov alebo v ľudských stavbách a len zriedkavo v zemi. Podľa Görnera sršeň ázijský lieta lepšie ako sršeň obyčajný a je rýchlejší a obratnejší v lete.

„Ak hniezdo nenájdeme, je pravdepodobné, že sa z neho koncom októbra vyliahne väčší počet jedincov, ktorí sú schopní prezimovať a stať sa zakladateľmi nových hniezd v nasledujúcom roku, ak prežijú zimu a všetky nástrahy,“ povedal Görner. Podľa jeho slov je sršeň schopný prežiť zimu aj v Českej republike.

Porovnanie sršňa ázijského a sršňa európskeho.Foto: Informačný leták – Sršeň ázijský

Tento hmyz do Francúzska zavliekli pred 20 rokmi so zásielkou tovaru z východnej Ázie a odvtedy sa podľa ochranárov rozšíril po západnej Európe. Toto leto ho objavili v Maďarsku pri hraniciach so Slovenskom. Dlhodobejšie sa sršeň vyskytuje napríklad v Portugalsku, Španielsku, Francúzsku a Belgicku.

Ochranári tvrdia, že údaje z týchto krajín ukázali, že musia zničiť nájdené hniezda, aby tak zabránili rýchlemu šíreniu a trvalému usadeniu sršňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet