Na hlavný obsah

Záplavy v Indii si vyžiadali už 74 obetí, viac ako sto ľudí je nezvestných

Po prívalových dažďoch sa tam pretrhlo ľadovcové jazero.

Záplavy v Indii si vyžiadali už 74 obetí, viac ako sto ľudí je nezvestných
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Počet obetí po záplavách vo zväzovom štáte Sikkim na severovýchode Indie vzrástol na 74, uviedli v pondelok (9. 10.) podľa Reuters zástupcovia vládnych úradov. Ďalších asi 101 ľudí je nezvestných.

Pri jednej z najhorších katastrof v tomto regióne za viac ako 50 rokov sa po prívalových dažďoch minulý týždeň pretrhlo ľadovcové jazero.

Veľké škody sú tiež na rieke Tista. Portál The Hindustan Times píše, že do prehľadávania nánosov na brehoch tejto rieky v štáte Bangla (predtým Západné Bengálsko) ležiacom ďalej po prúde sa zapojila armáda.

Po pretrhnutí jazera voda zaliala armádny sklad munície v štáte Sikkim. Voda odniesla výbušniny, muníciu a zbrane. Tie môžu byť teraz medzi usadeninami ako na území štátu Sikkim, tak ďalej po prúde v Bangle.

Armáda ľudí žijúcich pri brehoch rieky varovala, že môžu nájsť výbušniny. Traja ľudia, medzi nimi sedemročný chlapec, už prišli o život, keď s výbušninami na riečnom brehu manipulovali, píše portál The Hindustan Times.

Záplavy spôsobili škody aj na cestnej infraštruktúre vrátane mostov. To komplikuje záchranné operácie v himalájskom regióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet