Na hlavný obsah

Ako Izrael ekonomicky ustojí konflikt, bude podľa politológa závisieť aj od jeho pozície na medzinárodnom poli

Krajina v konflikte totiž zneisťuje zahraničných investorov.

Ako Izrael ekonomicky ustojí konflikt, bude podľa politológa závisieť aj od jeho pozície na medzinárodnom poli
Rodiny a priatelia 240 rukojemníkov unesených militantmi Hamasu počas útokov v Izraeli. Foto: TASR/AP

Izrael povolal do vojny proti Hamasu už asi 360-tisíc záložníkov. Na trhu práce chýbajú najmä mladí vzdelaní ľudia. Podľa médií ide predovšetkým o skupinu, ktorá pracuje v technologickom sektore. Ten bude podľa ekonómov kľúčový aj pre naštartovanie ekonomiky po konflikte v pásme Gazy.

Odborníci upozorňujú, že hoci v oblasti špičkových technológií pracuje asi len desať percent zamestnancov, zodpovedajú však za viac ako polovicu exportu krajiny.

Orly Glicková vedie platformu, ktorá sa venuje udržateľnosti a poskytuje služby firmám po celom svete. Pre portál Deutsche Welle (DW) povedala, že teraz, keď je Izrael vo vojne, až 70 percent zamestnancov jej firmy povolali v nejakej forme do armády. Zdôraznila tiež, že mnohí Izraelčania teraz svoj čas rozdeľujú medzi prácu a boj s Hamasom.

Krajina v konflikte však podľa ekonómov zneisťuje zahraničných investorov. V Izraeli pôsobí takmer 400 nadnárodných spoločností s veľkými menami ako Intel, Google, IBM alebo Apple. A práve špičkové technológie, ktorým sa venujú, sú jednou z najvýznamnejších častí izraelskej ekonomiky.

Podľa politológa Josefa Krausa z Masarykovej univerzity je izraelská ekonomika silná a má pevné základy. No jej slabým miestom je závislosť od ľudského kapitálu.

„Hlavným zraniteľným bodom je, že dokážu ľudí s nejakým know-how veľmi rýchlo presunúť niekam inam. A v momente, keď sa začne určitej skupine ľudí, ktorí sú nositeľmi týchto znalostí, žiť zle, krajinu opustia,“ vysvetlil.

Odborníci pripomínajú najmä druhú intifádu v rokoch 2000 až 2005, po ktorej bola izraelská ekonomika dlho v troskách. Významným motorom na jej znovunaštartovanie boli pokročilé technológie.

Vojna dlhodobé strategické investície zrejme neovplyvní

Odborník z univerzity v Tel Avive Ayal Shenhav pre DW vysvetlil, že ani vojna dlhodobé strategické investície veľkých spoločností v krajine zrejme neovplyvní, pretože sú Izraelu ekonomicky oddané.

Ako Izrael hospodársky ustojí konflikt v pásme Gazy bude podľa Josefa Krausa závisieť aj od jeho ďalšej pozície na medzinárodnom poli.

„Pokiaľ sa vojna natiahne a Izrael nebude úplne schopný ustáť celospoločenský tlak na to, aby viac šetril civilistov a nedochádzalo k humanitárnej katastrofe v Gaze, môže dôjsť k čiastočnej izolácie krajiny. To naruší jej ekonomiku,“ priblížil Kraus.

Dôležitá je podľa politológa najmä podpora zamestnancov v hlavnom meste Tel Aviv. Zdôrazňuje, že práve oni vytvárajú hospodárstvo Izraela a ich prípadný odchod zo spoločenských alebo bezpečnostných dôvodov by bol pre krajinu fatálny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál