Na hlavný obsah

Na juh pásma Gazy ušlo v nedeľu 20-tisíc civilistov, tvrdí OSN

Väčšina dorazila na juh na povozoch ťahaných oslami či na autobusoch.

Na juh pásma Gazy ušlo v nedeľu 20-tisíc civilistov, tvrdí OSN
Palestínčanka nesie svoje dieťa po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Približne 20-tisíc ľudí ušlo v priebehu nedele zo severnej časti pásma Gazy na juh tejto palestínskej enklávy.

Odhad vychádza zo správ pozorovateľov OSN, ktorí sa nachádzajú v Gaze, uviedol v pondelok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Informovala agentúra DPA.

Väčšina z vysídlencov dorazila na juh pásma Gazy na povozoch ťahaných oslami či na autobusoch, niektorí z nich však aj peši. Reagovali tak na výzvy izraelskej armády, ktorá už niekoľko týždňov požaduje odchod civilistov z mesta Gaza a severnej časti tejto pásma Gazy.

Podľa Izraela má palestínske radikálne hnutie Hamas v tamojších nemocniciach, školách i bytovkách veliace strediská a odpaľovacie centrá pre rakety. Hamas to popiera.

Palestínski utečenci pre OCHA uviedli, že na izraelských kontrolných stanovištiach ich snímali kamerami na rozoznávanie tvárí. Píše DPA, podľa ktorej sa Izrael zjavne obáva, že sa medzi utekajúcimi civilistami nachádzajú aj teroristi.

Počet vnútorne vysídlených osôb medzitým v pásme Gazy podľa údajov OCHA stúpol na viac než 1,7 milióna, teda takmer tri štvrtiny jeho populácie. Zhruba 900-tisíc ľudí hľadalo útočisko v preplnených zariadeniach Agentúry OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA).

Organizácie označili situáciu, v ktorej sa nachádzajú civilisti v Gaze, za humanitárnu katastrofu, píše DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet