Na hlavný obsah

Bardejovská nemocnica dostane nové moderné sanitky. Poradia si aj s náročným terénom

Ide o ambulancie na kolesách.

Bardejovská nemocnica dostane nové moderné sanitky. Poradia si aj s náročným terénom
Nové sanitky v bardejovskej nemocnici. Foto: RTVS

Majú silu 150 koní a pohon na všetky štyri kolesá. V bardejovskej nemocnici pribudli záchranárske vozidlá. Ich technické, ale aj zdravotnícke vybavenie je od výrobcu šité na mieru. Ide totiž o hornatejší región s drsnejšiu klímou.

Nová flotila bardejovských záchranárskych vozidiel – ide vlastne o ambulancie na kolesách. Ide o najväčšiu historickú výmenu vozového parku za tri desaťročia. „Toto nie je rovina a nie je tu stále teplo, to znamená, že bolo naozaj kľúčové, aby autá boli štvorkolky,“ skonštatoval riaditeľ Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba Bardejov Marián Petko.

Novým sanitkám v Bardejove sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Diana Murdziková:

Zástupca dodávateľa vozidiel Peter Bernát priblížil, že vozidlá majú ostré štarty. Zvyknú však vydržať 700-tisíc až 800-tisíc kilometrov. „Určite je to komfort aj záchranárov aj pre pacientov na naše podmienky,“ myslí si primár nemocnice Juraj Patráš.

Vyrážajú nielen do ulíc miest a obcí, ale aj do lesov do ťažšie dostupného terénu tak, aby čo najskôr boli pri pacientovi. Tri posádky ročne mávajú aj 5,5-tisíca výjazdov. Aj počas odovzdávania nových vozidiel mali záchranári výjazd.

Nové vozidlá nemocnica zafinacovala aj cez eurofondy. Vysúťažená cena bola 720-tisíc eur, nemocnica z vlastných zdrojov uvoľnila 85-tisíc. „Od základného monitoringu pacienta cez EKG, oživovanie, defibriláciu, pľúcnu ventiláciu, odsávanie, je to super,“ dodal Patráš.

„Pre tri body záchrannej zdravotnej služby v zmysle zákona musíte mať štyri. A je dobré, keď je ešte jedna ďalšia náhradná, keď sú potrebné ďalšie na dlhšie prevozy,“ skonštatoval Petko. Nové vozidlá otestuje už táto zima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny