Na hlavný obsah

O záchrane života rozhodujú minúty. Nové záchranárske vozidlo môže byť pri pacientovi skôr

Testujú ho v Komárne.

O záchrane života rozhodujú minúty. Nové záchranárske vozidlo môže byť pri pacientovi skôr
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nový typ záchranky, malé randevú vozidlo, malo vo štvrtok (1. 6.) prvý výjazd k pacientovi a štáb RTVS bol pri tom. Hoci novela, ktorá takéto auto oficiálne zavedie, je ešte v parlamente, v Komárne začali s jeho testovaním. V premávke ho možno stretnúť na celom juhu Slovenska.

Operačné stredisko nahlásilo pacienta s krvácaním. Malé randevú auto do minúty vyráža – sedia v ňom lekár a záchranár, ktorý zároveň šoféruje. Keďže sa predpokladá, že bude treba aj prevoz do nemocnice, štáb RTVS ich nasledoval s ďalším záchranárom v bežnej sanitke. Kým niekoľkotonovým vozidlom prešli premávkou, za malým autom zaostávali.

„Asi päť minút, že tam bude posádka RV skôr ako my. Tých päť minút u kriticky chorého pacienta môže byť rozhodujúcich,“ upozorňuje hlavný záchranár Záchrannej zdravotnej služby ZAMED Rastislav Krcho.

Na adresu – asi 30 km od Komárna – prišiel štáb RTVS v klasickej sanitke napokon o 3 a pol minúty neskôr. To už lekár zasahoval.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Za 3 a pol minúty sme urobili iniciované vyšetrenie pacienta. Začali sme okolo neho pracovať a práve vtedy dorazil kolega s veľkou sanitkou,“ priblížil riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby ZAMED Matej Polák.

Lekár má v malom aute plné vybavenie – nezmestia sa sem iba nosidlá. Tu však prichádza na rad bežná sanitka – pacienta odváža do nemocnice a randevú auto pokračuje na ďalší výjazd – šetri čas aj ľudí.

„Toto auto, tým, že je osobné, má lepšiu manévrovateľnosť a je rýchlejšie,“ zhodnotil hlavný lekár Záchrannej zdravotnej služby ZAMED Martin Michalov.

V zahraničí sú podobné vozidlá samozrejmosťou

„Okrem toho, že je lekár u pacienta skôr, tak sa zároveň aj skôr uvoľní. Lekár nemusí ísť v mnohých prípadoch s pacientom do nemocnice. Ale potom, ako pacienta ošetrí na mieste, tak ten lekár je voľný pre ďalší zásah,“ doplnil Polák.

Randevú vozidlo majú komárňanskí záchranári jediní – oficiálne ho testujú. Aby fungovalo natrvalo, musia poslanci schváliť novelu zákona, ktorá je v druhom čítaní. Benefity malého auta budú najbližšie dva mesiace hodnotiť aj na Operačnom stredisku.

„Randevú by malo chodiť iba na výjazdy s najvyššou prioritou – kritickou – aby sa lekár dostal k pacientovi čo najrýchlejšie,“ upozorňuje riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdrav. služby Július Pavčo.

V zahraničí sú malé randevú vozidlá samozrejmosťou už niekoľko rokov. Na Slovensku by mali prvé začať jazdiť na budúci rok. Spolu 20-30 vozidiel najmä vo väčších mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko