Na hlavný obsah

Bývalý hotel Kyjev v Bratislave chcú vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku. Podľa investora to môže zbrzdiť jeho obnovu

Proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR sa odvolal.

Bývalý hotel Kyjev v Bratislave chcú vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku. Podľa investora to môže zbrzdiť jeho obnovu
Na ilustračnej snímke veľká ukrajinská vlajka na streche hotela Kyjev v centre Bratislavy 4. marca 2022. Foto: TASR/Dano Veselský

Pamiatkový úrad (PÚ) SR aj napriek predchádzajúcemu odmietnutiu rozhodol o zapísaní budovy bývalého hotela Kyjev v Bratislave do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP).

Investor a majiteľ hotela, spoločnosť Lordship, považuje aktuálnu ochranu za dostatočnú a proti rozhodnutiu PÚ sa odvolal. O odvolaní má rozhodnúť ministerstvo kultúry.

Vlastník hotela deklaruje, že má v pláne citlivú obnovu budovy so zachovaním jej pôvodného vzhľadu a tvrdí, že zaradenie komplexu budov medzi NKP môže priniesť výrazné spomalenie alebo aj zastavenie plánovanej rekonštrukcie.

Majiteľ hotela má v pláne rozsiahlu modernizáciu hotela vrátane jeho priľahlého okolia. V pláne má vytvoriť na trojuholníkovom priestore medzi ulicami Rajská a Cintorínska nový verejný priestor s názvom Námestie umelcov, s infraštruktúrou na kultúrne akcie.

„Spoločnosť Lordship postupne prispôsobila svoju víziu viacerým požiadavkám odborníkov tak, aby si hotel zachoval čo najviac zo svojej pôvodnej podoby,” uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Rostislav Novák.

Súčasná ochrana, ktorá sa na budovu vzťahuje ako na súčasť pamiatkovej zóny, podľa Nováka umožňuje modernizáciu budovy s vysokou mierou zachovania pôvodných prvkov. Dodatočná ochrana by podľa neho skomplikovala akúkoľvek modernizáciu a tým aj využiteľnosť budovy a okolitého priestoru.

Investor demoláciu neplánuje

Investor opakovane zdôrazňuje, že budovu neplánuje demolovať. Aktuálne konanie o vyhlásení budovy za NKP podľa investora bráni obnove, majiteľovi spôsobuje materiálne škody a komplikuje financovanie rekonštrukcie.

Vizualizácia verejného priestoru Námestie umelcov a budova bývalého Hotela Kyjev.
Vizualizácia verejného priestoru Námestie umelcov a budova bývalého Hotela Kyjev.Foto: Lordship

„Opätovne zdôrazňujeme, že na budove chceme zachovať nielen vonkajší plášť, ale aj funkcia bude takmer rovnaká, teda moderné krátkodobé a strednodobé ubytovanie s prispôsobením interiéru a fasády súčasným bezpečnostným a technickým normám. Vyhlásenie budovy za NKP by však mohlo urobiť z budovy nemodernizovateľný skanzen, ktorého ďalšie ekonomické využitie by sa stalo v podstate nemožným,” dodal Novák.

Pamiatkový úrad už 6. mája 2013 jednoznačne odmietol snahy zaradiť hotel Kyjev na zoznam NKP. „Ako dôvody uviedol okrem iného absenciu urbanistickej hodnoty či nevhodné zasadenie objektu do centrálneho prostredia mesta. Zároveň spochybnil udržateľnosť architektonických hodnôt v praxi,“ poznamenal investor.

Podľa neho existuje dokument PÚ o zásadách ochrany v pamiatkovej zóne, kde je celý objekt bývalého hotela Kyjev aj OD Prior označený ako neutrálny, pričom v okolí sa nachádzajú budovy, ktoré majú z hľadiska pamiatkovej ochrany pridelenú vyššiu prioritu aj o dva stupne.

„Tento dokument naposledy aktualizovali v auguste 2022. O niekoľko mesiacov neskôr začal PÚ konanie o vyhlásení budovy bývalého hotela Kyjev za NKP,“ skonštatoval majiteľ hotela s tým, že pri budovách s vyššou prioritou sa tak dodnes nestalo.

Vyhlásenie bývalého hotela Kyjev za NKP môže podľa neho celý proces obnovy výrazne skomplikovať. „Do konania by vstúpili ďalšie subjekty s novým súborom požiadaviek, ktoré by s najvyššou pravdepodobnosťou zabránili alebo neúmerne skomplikovali modernizáciu budovy,“ doplnil investor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny