Na hlavný obsah

Djokovič prekonal ďalší rekord, teraz pomýšľa na Golden Slam a olympijské zlato

Srb získal v tomto roku tri grandslamové trofeje

Djokovič prekonal ďalší rekord, teraz pomýšľa na Golden Slam a olympijské zlato
Na snímke srbský tenista Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

Srbský tenista Novak Djokovič zavŕšil svoju mimoriadne vydarenú sezónu ďalším rekordom. V Turíne si pripísal na konto siedmy triumf na prestížnom Turnaji majstrov, čo pred ním v histórii ešte nikto nedokázal.

Oddych si však svetová jednotka nedopraje, tento týždeň Djokoviča čaká ešte jeden vrchol – vyraďovacia časť finálového turnaja Davisovho pohára v Malage. A na budúci rok má pred sebou ďalšiu mohutnú výzvu, ktorou bude olympiáda v Paríži i útok na tzv. Golden Slam.

„Bola to bezpochyby jedna z najlepších sezón v mojom živote,“ povedal Djokovič bezprostredne po nedeľnom triumfe 6:3, 6:3 vo finále turnaja majstrov nad domácim Talianom Jannikom Sinnerom.

Srb získal v tomto roku tri grandslamové trofeje, keď nenašiel premožiteľa na Australian Open, Roland Garros a ani na US Open. Vo finále Wimbledonu prehral so Španielom Carlosom Alcarazom až po päťsetovom boji.

Na čele rebríčka v počte grandslamových titulov sa dostal už na číslo 24, rok zakončí rekordný ôsmykrát ako líder svetového rebríčka a počet týždňov na jeho čele zaokrúhlil na 400. Druhý v poradí v tejto štatistike je s výrazným odstupom Roger Federer (310 týždňov).

Djokovič nemusel postúpiť zo skupiny

Djokovič vo finále odplatil Sinnerovi prehru zo základnej skupiny, z ktorej sa do semifinále napokon dostal aj vďaka pomoci od Taliana. Ak by totiž Sinner, už ako istý postupujúci, prehral v záverečnom dueli skupiny s Holgerom Runem, pre srbského favorita by sa turnaj skončil.

Sinner však zápas nevypustil a medzi najlepšiu štvoricu tak posunul aj Djokoviča. Ten v záverečných dvoch stretnutiach suverénne potvrdil pozíciu nasadenej jednotky, keď v semifinále s Carlosom Alcarazom a ani vo finále so Sinnerom nestratil ani set. Na turnaji majstrov predtým triumfoval aj v rokoch 2008, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2022.

„Bol to pre mňa fenomenálny týždeň a som šťastný, že som ho mohol zakončiť triumfom nad hrdinom domáceho publika. Jannik tu totiž predviedol parádny tenis,“ povedal 36-ročný Djokovič po finálovom súboji „generácií“.

Medzi ním a Sinnerom je vekový rozdiel 14 rokov a 86 dní, teda druhý najvyšší v histórii finálových súbojov turnaja majstrov. Iba v roku 1978 bol na koncoročnom podujatí vyšší, keď sa proti sebe postavili Arthur Ashe a John McEnroe (15 rokov a 221 dní).

Oddychovať ešte nebude

Agentúra AP pripomenula, že iba druhýkrát za uplynulých 15 rokov sa jednému hráčovi podarilo v sezóne postúpiť do finále všetkých štyroch grandslamových turnajov a aj do finále turnaja majstrov – v roku 2015 to naposledy dokázal rovnako Djokovič.

Ten sa priamo z Turína presúva do Malagy, kde na Srbov už vo štvrtok (23. 11.) čaká štvrťfinále finálového turnaja Davisovho pohára proti Veľkej Británii. „Teším sa. Bude to ďalší dôležitý týždeň pre náš tím i pre Srbsko ako športový národ,“ zdôraznil Djokovič.

Mimoriadnou motiváciou bude pre neho v budúcej sezóne olympijský turnaj v Paríži. Zlato z OH mu v jeho parádnej zbierke trofejí stále chýba. V Pekingu 2008 získal bronz, na ďalších hrách v Londýne, v Riu de Janeiro i v Tokiu zostal bez medaily.

„Paríž je jednoznačne jeden z najväčších cieľov v budúcej sezóne, ďalším je zisk štyroch grandslamov,“ tvrdí Srb. Priznal teda, že myslí na tzv. Golden Slam, teda víťazstvo na všetkých štyroch grandslamoch i na OH v jednom kalendárnom roku. To sa zatiaľ v histórii podarilo iba Nemke Steffi Grafovej v roku 1988.

„Vždy mám iba tie najvyššie ambície a inak to nebude ani na budúci rok. Kalendár je poriadne nahustený a bude to určite náročné, keďže nás v krátkom slede čaká prechod z najpomalšieho na najrýchlejší povrch a potom späť na najpomalší,“ spomenul obdobie od prelomu mája/júna, keď na tenistov čaká Roland Garros na antuke, potom začiatkom júla trávnatý Wimbledon a o ďalšie dva týždne opäť antuka na olympijskom turnaji. Hneď po ňom zasa nasleduje tvrdý povrch na US Open. „Motivácia mi nechýba, stále mám chuť dokázať veľké veci,“ odkázal Djokovič s výhľadom na rok 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport