Na hlavný obsah

Výber pečiva môže byt pred Vianocami menší, pekárňam chýbajú zamestnanci

Odchádzajú do predčasného dôchodku.

Výber pečiva môže byt pred Vianocami menší, pekárňam chýbajú zamestnanci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V niektorých väčších a stredných pekárňach chýba až tretina zamestnancov. Dôvody sú podľa zväzu pekárov najmä tie, že mnoho z nich odišlo za výhodných podmienok do predčasného dôchodku. Ďalších v novembri vyradila chrípková epidémia. Pekárne sa obávajú, že to obmedzí produkciu pečiva v predvianočnom období.

Stanislav Moravčík vlastní sieť pekární. Pre nedostatok pracovníkov musí niekedy obmedziť výrobu rôznych druhov pečiva, alebo sa výroba omešká. Chrípkovú sezónu zatiaľ zvládajú, ak by ale chorobnosť narástla, pracovné zmeny nepokryjú.

O stave pekárov zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Ľubomíra Hulínová:

„Výpadok by nám narobil obrovské problémy. Možno máme výhody, že vlastníme viacej pekární a vedeli by sme si popresúvať tú výrobu,“ priblížil riaditeľ liptovských pekární Stanislav Moravčík.

Podľa riaditeľa zväzu pekárov Milana Lapšanského v niektorých závodoch už vypadla tretina zamestnancov. Riešia to napríklad nadčasmi, predpokladá však, že dopyt nepokryjú.

„V predvianočnom období okolo desiateho decembra, objednávky tri až štyrikrát prevyšujú bežné objednávky v rámci mesiaca. A preto ten tlak na ľudskú silu a na naše výkony sú enormné,“ opísal.

Vrchol chrípkovej sezóny je podľa epidemiológov ešte len pred nami. Zväz obchodu sa však prázdnych regálov s pečivom neobáva, zmluvy majú uzatvorené s viacerými dodávateľmi.

„Počas obdobia pandémie boli výpadky zamestnancov či už na strane potravinárskej výroby, ako aj na strane obchodu, oveľa dramatickejšie, ale dokázali sme to zvládnuť,“ uviedol viceprezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana.

Ťažké hľadanie nových pekárov

Situáciu podľa Milana Lapšanského komplikuje aj to, že nájsť nových pracovníkov je ťažké. Jednému z najväčších pekárskym výrobcov na Slovensku odišlo do predčasného dôchodku už sedem percent zamestnancov. Štát zmenil podmienky, mnohým sa to oplatí.

„A v tejto dobe si vyberajú nevyčerpané dovolenky a budú chýbať v predvianočnom období v práci,“ dodal.

„Na tom pracovnom trhu niet pracovnej sily, ktorá by bola ochotná pracovať za takých podmienok, ako pekárne prinášajú, to znamená nočná práca, práca v soboty, v nedele a vo sviatky,“ opísal situáciu Stanislav Moravčík.

Nové podmienky odchodu do predčasného dôchodku lákajú zamestnancov aj v iných odvetviach. Populácia navyše starne, republiková únia zamestnávateľov preto očakáva, že problém sa ešte prehĺbi.

„Jedným z riešení je aj otvoriť nás pracovný trh pracovníkom z tretích krajín,“ ozrejmil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

„Zamestnávanie zahraničných pracovníkov treba jednoznačne zjednodušiť. Odstrániť tú administratívu. No a treba popracovať na školstve a celom systéme,“ dodal Stanislav Moravčík. Pekári chcú nízky počet zamestnancov riešiť aj s ministrom pôdohospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika