Na hlavný obsah

Dunajskostredčanom so špeciálnymi diétami uľahčí stravovanie nová mestská vývarovňa

Jedlo rozvážajú do škôl, škôlok aj domovov pre seniorov.

Dunajskostredčanom so špeciálnymi diétami uľahčí stravovanie nová mestská vývarovňa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Diabetici, histaminici či školáci s inými intoleranciami už nemusia mať problém s obedmi. V Dunajskej Strede otvorili prvú mestskú vývarovňu pre ľudí so špeciálnymi diétami. Jedlo rozvážajú do škôl, škôlok aj domovov pre seniorov.

Guláš, ryba so zemiakmi či bravčový rezeň. Každý deň varia polievku, jedno hlavné jedlo a šalát alebo dezert. Snažia sa to robiť tak, aby sa to čo najviac podobalo originálnym jedlám.

Mrazenú zeleninu ani bežnú múku, cukor či maslo v tejto kuchyni nenájdeme. Na všetko majú špeciálne náhrady. Paleo zmes na záviny, bezlepkovú strúhanku aj náhradu za vajce do jablkového koláča.

„Varíme všetko – pizze, záviny či koláče,“ povedal šéfkuchár v mestskej diétnej vývarovni Kornél Nagy. „Pre nízkohistamínovú alergiu máme cuketu, mrkvu, čerstvú papriku, a to mäsko nie je príliš korenisté,“ vysvetlila kuchárka v mestskej diétnej vývarovni Kristína Kovácsová.

Ako vyzerá príprava jedál vo vývarovni pre ľudí so špeciálnymi diétami, zisťoval štáb RTVS a redaktorka Lucia Hamran Kollárová v relácii Správy z regiónov:

Všetko navaria v kuchyni a zabalené potom vozia do mestských škôl a škôlok za cenu bežného školského obeda. Zatiaľ majú prihlásených 75 špeciálnych stravníkov. „Doteraz som v škole nejedával alebo som si nosil krabičky, ktoré mi tu v mikrovlnke zohriali. Som alergický na múku, takže toto je super. Mama nemusí každý deň variť. Nie je to už také drahé,“ priblížil žiak Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským v Dunajskej Strede Áron.

„Vzniklo to aj preto, lebo v iných jedálňach fyzicky nie je možné zabezpečiť zaručene dietetickú stravu. Jedlo dochádza do styku s nediétnym jedlom a môže vyvolať rôzne alergické reakcie,“ vysvetlil prevádzkovateľ mestskej vývarovne Gastro DS Alexander Dako.

Menu pod dohľadom výživovej poradkyne

Na prípravu špeciálnych jedál vyškolili kuchárov a celé menu, aby bolo vyvážené, je pod dohľadom výživovej poradkyne. „Vieme variť pre bezlepkáčov. Aj pre tých, ktorí majú laktózovú intoleranciu, ktorí potrebujú nízkohistamínovú stravu. Sú diétne normy z čoho máme základ a potom vymýšľame,“ priblížila výživová poradkyňa Dóra Orvosová.

Intolerancie či špeciálne diéty má vyše 60percent populácie. Každý rok sa to zvyšuje. Z diétnej mestskej vývarovne si môže objednať jedlo každý, kto ho potrebuje. Nielen deti a seniori, ale aj bežní Dunajskostredčania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny