Na hlavný obsah

Žiaci s potravinovými intoleranciami mali mať na školách kvalitnejšiu stravu, ale v praxi sa takmer nič nezmenilo

Špeciálnu stravu zabezpečuje pre žiakov minimum škôl.

Žiaci s potravinovými intoleranciami mali mať na školách kvalitnejšiu stravu, ale v praxi sa takmer nič nezmenilo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nové pravidlá, ktoré by mali zabezpečiť kvalitnejšiu stravu na školách pre žiakov s intoleranciami, platia od tohto mesiaca. V praxi však nenastali takmer žiadne zmeny. Špeciálnu stravu zabezpečuje pre žiakov minimum škôl. Detí s intoleranciami však čoraz viac.

Téme sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Dominika Kusá a Karolína Piliarová:

„Máme 11-ročnú dcéru, ktorá trpí celiakiou, čiže vyžaduje bezlepkovú diétu. Je to náročné, hlavne tie malé školy nemajú možnosť zabezpečiť bezlepkovú stravu. Čiže musíme ráno nachystať aj raňajky aj obed,“ povedal otec dieťaťa s celiakiou.

„A mestá sú tiež momentálne v takej finančnej situácii, kde si nemôžu toto dovoliť,“ prezradila Zuzana Almáši Koreňová, vedúca odboru školstva, MsÚ Zvolen.

„Bezlepkovú stravu zabezpečujeme pre 10 detí na základnej škole a pre 1 dieťa v materskej škole,“ uviedla Jana Kováčová Necpalová, vedúca školskej jedálne, ZŠ J. Bakossa, Banská Bystrica.

„Potrebovali sme, aby ministerstvo vydalo aj bezlaktózovú, lebo týchto detí je asi najviac, ktoré majú intoleranciu na mlieko a mliečne výrobky,“ upresnila Hana Granáčková, vedúca školskej jedálne, ZŠ, Novomeského ul., Trenčín.

„Ministerstvo školstva ponúka školám potrebnú metodickú pomoc. Ak škola bude mať na to podmienky, záujemcov a zriaďovateľ rozhodne o poskytovaní diétneho stravovania v danej školskej jedálni“, v stanovisku uvádza Ministerstvo školstva SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko