Na hlavný obsah

Hamran môže vymeniť bielu košeľu za uniformu: Šutaj Eštok tvrdí, že nezasiahol do toho, kam bude exšéf polície prevelený

Podľa ministra Hamran pôsobil ako politik.

Hamran môže vymeniť bielu košeľu za uniformu: Šutaj Eštok tvrdí, že nezasiahol do toho, kam bude exšéf polície prevelený
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: RTVS

V relácii RTVS o 5 minút 12 diskutovali minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a poslanec parlamentu za stranu SaS Juraj Krúpa.

Šutaj Eštok si stojí za odvolaním dnes už bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana. „Moju dôveru nemal, a to som deklaroval už pred voľbami, tak som v zmysle zákona, ktorý prijala ešte bývalá vládna koalícia, policajného prezidenta odvolal,” uviedol.

Spoločne s odvolaním ho prevelil do Popradu. „Ja sa úprimne priznám, že som neriešil, či to bude v Poprade, či vo Veľkom Krtíši, alebo hocikde inde,” vyhlásil minister. “Počul som, že voľné miesto je v Poprade, tak si myslím, že pán Hamran si môže vymeniť tú bielu košeľu na čas za služobnú uniformu a s kolegami, ktorí ozaj nasadzujú svoj život a zdravie, môže pomáhať aj pri tej bežnej kriminalite,” dodal. 

S rozhodnutím ministra vnútra Juraj Krúpa nesúhlasí. Predpokladal, že strana Hlas bude tlmiť emócie, ktoré sa nahromadili v strane Smer a dúfal, že sa zachová štátna kultúra. “Je prirodzené, že sa rozhodne bývalého policajného prezidenta odvolať z funkcie. Ale to, že bol prevelený do Popradu je taká vec, ktorá sa už nemusela udiať,” uviedol.

Dôveryhodnosť voči policajným zložkám počas Hamranovho pôsobenia stúpla, Šutaj Eštok si však myslí, že ide o uhol pohľadu. “Všetko bolo postavené na kajúcnikoch a som za to, že zákon platí pre všetkých,“ skonštatoval.  

Podľa jeho slov žiadne trestné stíhanie nebude zamietnuté pod koberec a bude platiť „padni komu padni“. “Ja vám garantujem, že zákonnosť teraz nastupuje na ministerstvo vnútra,” vyhlásil.

Hamran podľa Šutaja Eštoka vystupoval ako politik a uprednostňoval svoje ekonomické záujmy. Zároveň potvrdil, že v krátkom čase príjme rozhodnutie, kto bude navrhnutý na pozíciu nového policajného prezidenta. Nevylučuje, že okrem Branislava Zuriana to môže byť aj dočasne poverený Rastislav Polakovič.

Zurian ako potenciálny prezident policajného zboru

„Neviem, či človek, ktorý žiadal o politický azyl v Bielorusku, je vhodný kandidát napríklad na úrad inšpekčnej služby,“ vyjadril znepokojenie poslanec Krúpa. Obáva sa toho, ako to budú vnímať partneri v rámci Európskej únie.

Dodal, že sám Branislav Zurian na vypočutí priznal, že bol vyťažovaný spravodajskými službami Bieloruska.

Podľa Šutaja Eštoka sa Zurian na Slovensku necítil bezpečne, preto najprv odišiel do Nórska a neskôr do Bieloruska. “Pán Zurian je čestný, profesionálny policajt, ktorý roky pôsobil v policajnom zbore,” obhájil Šutaj Eštok svoje rozhodnutie nominovať ho za policajného prezidenta.

Dodáva, že Zurian bude garantovať, že zákon bude platiť pre každého, že tu bude spravodlivosť a nebude dochádzať k zneužívaniu kompetencií. 

V relácii diskutovali aj o situácii na hraniciach s maďarskom. Viac zisťovali redaktorky RTVS Katarína Wildová a Emília Tóth Lengyelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko