Na hlavný obsah

Izrael bojuje na troch miestach, snaží sa odrezať mesto Gaza. Od plnohodnotnej invázie podľa odborníka ustúpil

Cieľom je teraz spôsobiť Hamasu čo najväčšie straty.

Izrael bojuje na troch miestach, snaží sa odrezať mesto Gaza. Od plnohodnotnej invázie podľa odborníka ustúpil
Ilustračná snímka – izraelskí vojaci. Foto: Israel Defense Forces/Xinhua News/Profimedia

Izraelská armáda tvrdí, že pri nočných bojoch v pásme Gazy zabila desiatky členov Hamasu. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny bojuje Izrael na troch miestach – dve bitky sa odohrávajú na severe pásma a prítomnosť izraelských tankov hlásia aj na juhu mesta Gaza, čím sa izraelská armáda snaží mesto odrezať.

Z Gazy medzitým odchádzajú cez hraničný prechod Rafah ďalší držitelia zahraničných pasov. Do Egyptu ich prišlo už približne štyristo.

Vývoju izraelsko-palestínskeho konfliktu sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková:

Izraelská armáda zverejnila prvý videozáznam vojakov, ktorí bojujú medzi troskami budov v uliciach Gazy. Či však ide o skloňovanú plnohodnotnú pozemnú inváziu je podľa pozorovateľov otázne. Vojenský analytik Otakar Foltýn si myslí, že izraelská armáda upustila od scenára masívnej celoplošnej invázie.

„Zjavne pristúpili k metodicky správnejšiemu, obmedzenejšiemu a postupnému gradovaniu, ktoré im umožňuje jednak pretnúť komunikačné linky Hamasu, čo pomerne opatrne, ale metodicky správne robia. Zároveň to obmedzuje civilné straty, čo je tiež správny postup,“ zhodnotil.

Cieľom armády je teraz podľa analytika spôsobiť Hamasu čo najväčšie straty. Bojovať sa čoskoro bude od domu k domu, čo môže podľa pozorovateľov pripomínať americké boje v irackej Fallúdži či somálskom Mogadiše.

Hamas musia úplne zničiť, nielen oslabiť

Bývalý šéf izraelského vojenského spravodajstva Yossi Kuperwasser pre Wall Street Journal hovorí, že kým v roku 2009 bojovali izraelskí vojaci v Gaze hlavne na predmestiach a v roku 2014 sa sústredili na zničenie infraštruktúry vrátane tunelov Hamasu, pri tejto ofenzíve sa bojom priamo v centre Gazy pravdepodobne nevyhnú.

Hamas totiž nemôžu iba oslabiť, čo bolo cieľom minulých operácii, treba ho úplne zničiť, pretože, ako sa ukázalo, bojovníci sa vedia veľmi rýchlo znovu vyzbrojiť.

Izrael od posledných bojov v Gaze modernizoval svoju armádu. Vyvinul napríklad špeciálnu tzv. špongiovú bombu na ničenie tunelov či obrnené vozidlá s umelou inteligenciou. Podľa Foltýna to však pre Tel Aviv nemusí byť až taká výhoda.

„Pri bojoch v zastavaných oblastiach sa do značnej miery znižuje výhoda technologicky vyspelejšieho protivníka. Je to extrémne komplikovaná a mimoriadne krvavá záležitosť, ktorá dáva výhodu asymetricky postupujúcim povstalcom,“ vyhlásil.

Odborníci sa však zhodujú, že vojensky Hamas proti izraelskej armáde nemá šancu. Svoje sily preto obe strany sústredia aj na informačnú vojnu.

Americký prezident Joe Biden vyzval na prerušenie bojov v Gaze, aby bolo možné oslobodiť rukojemníkov. Vyhlásenie prichádza v čase, keď sa počet obetí bombardovania utečeneckého tábora Džabálija izraelskou armádou blíži k číslu dvesto. Hamas uviedol, že medzi obeťami je aj niekoľko rukojemníkov so zahraničným pasom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál