Na hlavný obsah

Egypt sa pripravuje na prijatie a evakuáciu cudzincov z pásma Gazy. Ide o tisíce ľudí s dvojitým občianstvom

Ľudí budú evakuovať cez hraničný priechod Rafah.

Egypt sa pripravuje na prijatie a evakuáciu cudzincov z pásma Gazy. Ide o tisíce ľudí s dvojitým občianstvom
Palestínčania s dvojakým občianstvom sa registrujú na hraničnom priechode. Foto: TASR/AP

Egypt pomôže z pásma Gazy evakuovať „približne 7 000“ cudzincov a ľudí s dvojakým občianstvom, oznámilo vo štvrtok (2.11.) ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Námestník egyptského ministra zahraničných vecí Ismáíl Chajrat na stretnutí so zahraničnými diplomatmi povedal, že Egypt sa pripravuje na „zorganizovanie prijatia a na evakuáciu zahraničných občanov z pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah“. Ich „počet bude okolo 7 000“ a sú držiteľmi pasov „vyše 60“ krajín.

Z pásma Gazy v stredu do Egypta prišlo 76 zranených Palestínčanov a 335 cudzincov alebo ľudí s dvojakým občianstvom, uviedol egyptský predstaviteľ na hraničnom priechode Rafah. Bolo to 31 Rakúšanov, štyria Taliani, päť Francúzov a niekoľko Nemcov.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller povedal, že do Egypta prišli aj občania USA, ale ich počet odmietol spresniť.

Predstavitelia hovoria o najkrvavejšom útoku

Konflikt v palestínskej enkláve sa začal po 7. októbri, keď teroristi z hnutia Hamas z pásma Gazy zaútočili na Izrael. Zabili vyše 1 400 ľudí a uniesli viac než 230 osôb. Podľa izraelských predstaviteľov išlo o najkrvavejší útok v dejinách krajiny.

Izrael odvtedy bombarduje pásmo Gazy a poslal tam aj pozemné sily, ktoré sa snažia Hamas zlikvidovať. Izraelskí vojaci sa už blížia k hlavnému mestu Gaza.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy ovládané Hamasom tvrdí, že pri izraelských útokoch prišlo o život 8 796 ľudí, z nich dve tretiny boli ženy a deti. V palestínskej enkláve hrozí humanitárna katastrofa a svetoví lídri vrátane amerického prezidenta USA Joea Bidena vyzývajú na humanitárnu prestávku v bojoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet