Na hlavný obsah

KĽDR rozmiestnila ťažko ozbrojených vojakov na stanovištiach pri hraniciach s Južnou Kóreou

Ide o reakciu na pozastavenie vojenskej dohody medzi krajinami.

KĽDR rozmiestnila ťažko ozbrojených vojakov na stanovištiach pri hraniciach s Južnou Kóreou
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea rozmiestnila ťažko ozbrojených vojakov na strážnych stanovištiach pri hraniciach s Južnou Kóreou v reakcii na pozastavenie vojenskej dohody medzi oboma krajinami. Informovala o tom v pondelok (27. 11.) agentúra Jonhap s odvolaním sa na armádu.

Komunistická krajina podľa vysokopostaveného juhokórejského činiteľa od piatku (24. 11.) obnovuje niektoré strážne stanovištia v demilitarizovanej zóne medzi oboma štátmi, ktoré sú formálne stále vo vojnovom stave. V roku 2018, keď obe Kórey vojenskú dohodu podpísali, ako KĽDR, tak Južná Kórea zničili desať z 11 strážnych stanovíšť v pohraničnej oblasti.

Platnosť vojenskej dohody, ktorej cieľom je zníženie napätia na Kórejskom polostrove, minulý týždeň čiastočne pozastavil Soul. Urobil tak po tom, ako KĽDR vypustila špionážnu družicu. Pchjongjang následne tiež oznámil pozastavenie dohody a zároveň uviedol, že na hranicu s južným susedom vyšle silnejšiu armádu a nové zbrane. Južná Kórea zase oznámila, že plánuje obnoviť prieskumné lety v pohraničnom pásme.

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea vypustenie severokórejskej družice odsúdili. Ide podľa nich o hrubé porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Krok KĽDR rázne odsúdil aj generálny tajomník OSN António Gutteres. „Akýkoľvek štart, pri ktorom KĽDR využije technológie balistických striel, je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady,“ uviedol jeho hovorca Farhan Haq.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet