Na hlavný obsah

Lacnejšie potraviny, nižšie úroky hypoték: Opozícia takéto opatrenia v programe vlády nevidí, koalícia oponuje

Minister Takáč tvrdí, že ceny potravín sa už znižujú.

Lacnejšie potraviny, nižšie úroky hypoték: Opozícia takéto opatrenia v programe vlády nevidí, koalícia oponuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prvé kroky na znižovanie cien sa podľa koalície už začali a pripravujú sa ďalšie. Opozícia však vládu kritizuje, že mnohé predvolebné sľuby sa nedostali do programového vyhlásenia vlády. Napríklad ako zlacniť potraviny či znížiť úroky na hypotékach.

Medzitým inflácia klesá. Jej hodnota klesala z vyše pätnástich percent, v lete na približne desať percent až na októbrových sedem percent. Slovensko však patrí k najhorším v rámci eurozóny.

„Smer-SD a Hlas-SD veľa hovorili, že jedno z prvých opatrení budú lacnejšie potraviny. Tak sa pýtam predstaviteľov vlády, kde v tom programe je nástroj na zlacnenie potravín?“ pýtal sa podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Programové vyhlásenie vlády totiž hovorí len o akejsi analýze. Vláda podľa dokumentu zabezpečí dôsledný monitoring vývoja cien základných potravín. V prípade neprimeraného zdražovania má prijať nevyhnutné opatrenia na nápravu tohto stavu.

„Už k takejto analýze dochádza. Som presvedčený, že premiér ohlásil už na najbližšiu vládu a najbližší parlament aj prvú sadu zákonov, ktoré sa budú týkať práve regulácie cien potravín,“ povedal predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

To, ako spĺňa programové vyhlásenie vlády predvolebné sľuby koaličných strán v oblasti cien potravín, zisťovala vo večerných Správach RTVS redaktorka Katarína Wildová:

Odpustenie časti odvodov

Minister pôdohospodárstva tvrdí, že ceny potravín sa už znižujú vďaka krokom Smeru v časoch, keď boli v opozícii. „A to vďaka zákonu o sociálnych odvodoch, pri ktorých došlo k odpusteniu na pol roka,“ priblížil minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Novela umožňuje odpustiť časť odvodov, ktoré platí zamestnávateľ za svojho zamestnanca v sekcii chovu zvierat a výroby potravín. Minister uvažuje, že platnosť zákona ešte predĺži.

„Začiatkom januára začneme analyzovať tento zákon o sociálnom odvode. Zistíme, aký mal dosah a aké to malo výsledky. Budeme rozmýšľať nad tým, či nepokračovať trvale, aby sa tie ceny znižovali,“ dodal minister Takáč.

Poľnohospodári by takýto krok privítali. Žiadajú však, aby sa odvodového bremena mohli zbaviť všetci potravinári bez výnimky. „Hlavne tí, ktorí robia špeciálnu rastlinnú výrobu. Minimálne ovocinári, zeleninári alebo vinohradníci. Aj v týchto odvetviach sa ukazuje, že tá mravenčia práca je mimoriadnou položkou a spôsobuje výrazné náklady,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Návrh by podporila časť opozície

Opozičné KDH si vie predstaviť takýto návrh podporiť. Na to, ako znížiť ceny potravín, ponúka aj vlastné riešenia. „Aby bol napríklad predaj z dvora s nulovou sadzbou DPH. Ak by si orgány, ktoré majú na starosti kontrolu cien, či už Protimonopolný úrad SR alebo Štátna obchodná inšpekcia alebo ministerstvo financií konali tak, ako majú, nemuseli by sme mať najdrahšie potraviny z V4,“ uviedol predseda KDH Milan Majerský.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora dodáva, že bez vyššej štátnej podpory pre agrosektor sa k nižším cenám potravín nedostaneme. Len potravinári totiž evidujú dlhoročný investičný dlh na úrovni jednej miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika