Na hlavný obsah

Literárnu Bookerovu cenu získal írsky spisovateľ Lynch za svoj dystopický román

K cene sa viaže tiež finančná odmena vo výške 50-tisíc libier.

Literárnu Bookerovu cenu získal írsky spisovateľ Lynch za svoj dystopický román
Na snímke írsky spisovateľ Paul Lynch. Foto: TASR/AP

Tohtoročnú britskú Bookerovu cenu za román získal írsky spisovateľ Paul Lynch. Šesťdesiatštyriročný autor ocenenie dostal za knihu Prophet Song (Pieseň proroka).

K cene sa viaže tiež finančná odmena vo výške 50-tisíc libier (vyše 57-tisíc eur). Lynch v diele predstavil dystopickú víziu Írska v zovretí totality, napísala stanica BBC News.

Dej sa odohráva v Dubline a rozpráva príbeh rodiny, ktorá sa ocitne v novom svete, v ktorom začínajú miznúť demokratické normy, na ktoré sú ľudia zvyknutí. Autor o svojom piatom románe, na ktorom pracoval štyri roky, povedal, že ho inšpirovala vojna v Sýrii a utečenecká kríza.

„Prophet Song nás núti (vymaniť sa) z našej nevšímavosti, zatiaľ čo sledujeme desivý údel ženy, ktorá sa snaží ochrániť svoju rodinu v Írsku upadajúcom do totality,“ uviedla predsedníčka tohtoročnej poroty Bookerovej ceny Esi Edugyanová. Podľa nej porotcovia „v týchto nepokojných časoch“ vybrali knihu s víziou, ktorá „pripomína všetko, čo stojí za záchranu“.

Bookerova cena je udeľovaná od roku 1969 a je určená pre anglicky písané romány vydané v Spojenom kráľovstve a Írsku.

Medzi jej predchádzajúcich držiteľov patrí okrem iného Salman Rushdie, Ian McEwan alebo Margaret Atwoodová. Lynch cenu prevzal od vlaňajšieho víťaza – srílanského autora Šehana Karunatilaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet