Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za literatúru získal nórsky dramatik Jon Fosse

Oznámil to šéf Švédskej akadémie.

Nobelovu cenu za literatúru získal nórsky dramatik Jon Fosse
Nórsky dramatik Jón Fosse. Foto: X/Nobel Prize

Nobelovu cenu za literatúru tento rok získal nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse. Oznámil to šéf Švédskej akadémie Mats Malm.

Fosseho ocenili za jeho inovatívne divadelné hry a prózu, ktoré dávajú hlas tomu, čo sa nedá vysloviť, uviedla akadémia. Autor divadelných hier, románov, zbierok poézie, esejí, kníh pre deti a prekladov má 64 rokov a píše v novonórčine (Nynorsk).

Cenu za literatúru udeľuje Švédska akadémia, ktorej členmi sú spisovatelia, historici, filozofi či jazykovedci. Dlhodobo čelí kritike, že uprednostňuje belošských spisovateľov mužského rodu z krajín Západu, píše agentúra AFP.

Za jednu z favoritiek tohtoročného udeľovania bola považovaná ruská spisovateľka a otvorená kritička Kremľa Ľudmila Ulická, ktorá žije v dobrovoľnom exile v Nemecku.

Držiteľkou Nobelovej ceny za literatúru za rok 2022 je francúzska spisovateľka Annie Ernauxová. Bola ocenená „za odvahu a prísne objektívnu ostrosť, s akou odhaľuje korene, odcudzenie a kolektívne obmedzenia osobnej pamäti“, uviedla vtedy porota.

Na archívnej snímke zo 16. októbra 2019 nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse gestikuluje na knižnom veľtrhu vo Frankfurte.
Na archívnej snímke zo 16. októbra 2019 nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse gestikuluje na knižnom veľtrhu vo Frankfurte.Foto: TASR/AP

V piatok oznámia nositeľa ceny za mier

Vyhlasovanie tohtoročných Nobelových cien sa začalo v pondelok (2. 10.) v kategórii za fyziológiu a medicínu. V utorok (3. 10.) oznámili laureátov Nobelovej ceny za fyziku a v stredu (4. 10.) za chémiu.

V piatok (6. 10.) oznámia nositeľa Nobelovej ceny mieru, ktorú ako jedinú odovzdávajú v nórskej metropole Oslo, nie v Štokholme.

Nobelova cena nesie meno švédskeho vedca a podnikateľa Alfreda Nobela (1833-1996). Laureáti si ceny slávnostne prevezmú 10. decembra, v deň výročia jeho smrti. Okrem pamätnej medaily a diplomu získajú aj finančnú odmenu jedenásť miliónov švédskych korún (viac než 923 800 eur) z výnosu Nobelovho majetku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet