Na hlavný obsah

Majiteľom kaviarní v Trenčíne nepovolili ambulantný predaj, považujú to za diskrimináciu

Trenčianska radnica argumentuje, že nie všetky prevádzky mali potrebné povolenia.

Majiteľom kaviarní v Trenčíne nepovolili ambulantný predaj, považujú to za diskrimináciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Majitelia kaviarní v centre Trenčína už nebudú môcť predávať teplé nápoje na trhoch ako po minulé roky. Radnica im nepovolila ambulantný predaj. Prevádzkari to považujú za diskriminačné.

Ešte minulý rok majitelia kaviarní vyzdobili pred prevádzkami pulty, na ktoré umiestnili varnice s teplými nápojmi. Mestu za zabratie časti chodníka platili. Hoci sa takýto predaj tešil veľkej obľube, nadchádzajúcu adventnú sezónu dostal stopku.

Na fungovanie prevádzok v Trenčíne sa v relácii Správy z regiónov pozrela redaktorka RTVS Dominika Kusá:

„Boli sme sklamaní aj z toho dôvodu, že neprebehlo žiadne spoločné rokovanie, kde by sa obidve strany stretli. Celoplošný zákaz je pre nás významná ekonomická strata,“ povedal majiteľ kaviarne v Trenčíne Miloslav Baco.

„Minulý rok sme mali hneď pred prevádzkou stánok. Predávali sme varené víno, punče, čaje. Je škoda, že sa to tento rok ruší. Určite prídeme o tržby,“ uviedol čašník v trenčianskej kaviarni Samuel Chlebana.

Trenčianska radnica argumentuje, že nie všetky prevádzky mali potrebné povolenia. Preto pristúpili k obmedzeniu počas príležitostných trhov. Mesto počas nich nevydá súhlas na osobitné užívanie verejného priestranstva a takzvaný ambulantný predaj. Prevádzky však podľa mesta môžu využiť takzvaný okienkový predaj.

„Okienkový predaj je taký predaj, že si môžem otvoriť na prevádzke dvere a medzi dvere si môžem dať výdajný pultík. To je kontraproduktívne, že obmedzíme vnútorné priestory,“ sťažoval sa Baco.

Majitelia prevádzok na námestí hovoria o zložitej situácii. Niektorí už museli prepúšťať zamestnancov. „Dotkne sa nás to citeľne. Museli sme prepustiť dvoch ľudí, ktorí boli na čiastočný úväzok,“ podotkol Miloslav Baco.

Vedenie mesta argumentuje, že prevádzkarov podporili v čase pandémie koronavírusu, keď neplatili poplatky za letné terasy. Samospráva dodáva, že na námestí pravidelne zabezpečujú kultúrny program, ktorý láka návštevníkov aj do kamenných prevádzok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny