Na hlavný obsah

Obyvatelia Banskej Bystrice sa sťažujú, že cez pešiu zónu v centre mesta prechádza stále viac áut

Obozretní musia byť najmä rodičia a deti.

Obyvatelia Banskej Bystrice sa sťažujú, že cez pešiu zónu v centre mesta prechádza stále viac áut
Ilustračná snímka áut na pešej zóne v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Obyvatelia Banskej Bystrice sa sťažujú, že cez pešiu zónu v centre mesta prechádza stále viac áut. Obozretní musia byť najmä rodičia a deti. Čoraz hustejšia premávka komplikuje cestu do škôlky.

Podľa hovorkyne mesta nejde o bežnú premávku. „Ide najmä o vozidlá, ktoré zásobujú prevádzky na námestí, tak isto vozidlá obyvateľov, ktorí majú na námestí svoje nehnuteľnosti alebo spoločnosti, ktoré tu majú svoje sídlo,“ spresnila hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdebka Marhefková.

Mesto Banská Bystrica aktuálne eviduje 670 povolení na vstup do pešej zóny. „Nastal za posledné roky nárast týchto povolení. Ako problematické ja vnímam ulice Národná a Lazovná. Lazovná kvôli škôlke a Národná ulica kvôli spoločenskému kaviarenskému priestoru.“ uviedol poslanec MsZ Banská Bystrica Dávid Kapusta.

Autám v pešej zóne v Banskej Bystrici sa venoval redaktor RTVS Martin Do:

Problém s hustou premávkou pri školách napríklad v bratislavskom Ružinove vyriešili takzvanými „drop off zónami“. Rodičia bezpečne vyložia deti na vyhradenom mieste a tie sa následne prejdú po dočasne uzatvorenej ulici priamo do školy. Niektorí banskobystrickí mestskí poslanci navrhujú radikálnejšie riešenie.

“Tak ako všade vo svete poznáme, normálna, klasická a elegantná uzávera peších zón. Sú to tie stĺpiky ktoré sa vyťahujú zo zeme,“ povedal poslanec MsZ Banská Bystrica Martin Turčan.

“Príde nám to ako bezpredmetné. Keďže na námestí žije mnoho obyvateľov, nemôžeme im zamedziť prístup ku svojím obydliam,“ spresnila Marhefková.

Povolenia na vstup do pešej zóny kontroluje mestská polícia. Tá eviduje v priemere jeden priestupok denne.

„Pričom v prípade zistenia neoprávneného vjazdu do pešej zóny sú vodiči riešení v zmysle ustanovení priestupkového zákona a môže im byť na mieste uložená bloková pokuta až do výšky 50 eur,“ dodala asistentka náčelníka MsP Banská Bystrica Diana Lunterová.

Mesto Banská Bystrica plánuje v budúcnosti riešiť prípady možného zneužívania platného povolenia vstupu na pešiu zónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny