Na hlavný obsah

Šutaj Eštok: Poslancom nemám čo vysvetľovať. Ja si dodržiavam svoje povinnosti a konám vždy zákonne

Výbor k personálnym zmenám v polícii nebol uznášaniaschopný.

Šutaj Eštok: Poslancom nemám čo vysvetľovať. Ja si dodržiavam svoje povinnosti a konám vždy zákonne
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: RTVS

Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR, na ktorom mal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetľovať svoje kroky pri personálnych zmenách v polícii, nebol uznášaniaschopný.

Neprišli koaliční poslanci, a to Tibor Gašpar, Ján Mažgút a Lucia Plevíková zo Smeru-SD, Richard Eliáš a Štefan Gašparovič z Hlasu-SD a neprišiel ani Roman Michelko z SNS. „Je to ich rozhodnutie,“ povedal v reakcii minister vnútra Šutaj Eštok.

Dodal, že podľa neho ústavnoprávny výbor nemá v tomto prípade žiadne kompetencie, ale rešpektuje, že parlament je nadriadený vláde. Zasadnutie výboru iniciovala opozícia. „Nemám čo poslancom vysvetľovať,“ povedal. Zároveň uviedol, že vždy konal podľa zákona a v rámci svojich povinností.

Proti rozhodnutiu mestského súdu sa odvolá

„Bratislavský mestský súd nemá kompetenciu ani príslušnosť vo verejnoprávnych vzťahoch. V nich koná Najvyšší správny súd SR, nie mestský,“ reagoval minister na štvrtkové (9. 11.) rozhodnutie bratislavského mestského súdu.

Sudca ním zrušil personálny rozkaz na postavenie mimo služby prvého policajného viceprezidenta Branka Kišša. Informoval o tom na facebooku Kiššov advokát Peter Kubina.

S rozhodnutím sa zatiaľ neoboznámil, pretože mu zatiaľ nebolo doručené. „Všetkými právnymi cestami na to budeme reagovať a podáme odvolanie na krajský súd a verím, že budeme úspešní,“ priblížil.

Pozrite si celé vyjadrenie ministra vnútra po odchode z ústavnoprávneho výboru:

Vyjadril tiež presvedčenie, že sudca mestského súdu sa pri tomto rozhodnutí mohol dopustiť trestného činu ohýbania práva. „Rozhodol takto sudca, ktorý je čírou náhodou spolužiak advokáta Petra Kubinu. Verím, že minister spravodlivosti bude rozhodovať, či v prípade tohto sudcu nie je potrebné podať disciplinárne konanie,“ skonštatoval.

Na slová ministra Šutaja Eštoka reagoval aj advokát Peter Kubina. „Môžem povedať len toľko, že som ani nevedel, že pán Kubiš je sudcom. Osemnásť rokov som ho nevidel a nekomunikovali sme spolu,“ povedal.

Podľa neho nie je zaujatosť fakt, že niekto s niekým chodil do školy. „Je na to množstvo judikatúry, a to musí vedieť každý právnik, ktorý sa aspoň trochu venuje procesnému právu,“ skonštatoval.

Celú reakciu advokáta Petra Kubinu si pozrite tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko