Na hlavný obsah

Minister Šutaj Eštok: My sme na hranice nešli chytať migrantov ako motýle

Rezort vnútra chcel akciou na hranici demonštrovať novú migračnú politiku.

Minister Šutaj Eštok: My sme na hranice nešli chytať migrantov ako motýle
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: RTVS

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR mal v piatok (10. 11.) mimoriadne zasadnúť, aby si vypočul stanoviská k personálnym rozkazom ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Výbor však nebol uznášaniaschopný.

Na svoje rokovanie si výbor pozval ministra aj šéfku Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzanu Dlugošovú. Rozhodnutia ministra totiž vyvolali pochybnosti o nerešpektovaní statusu chránených svedkov.

Dôležité skutočnosti sa však odohrali už deň predtým, keď Mestský súd Bratislava IV vydal neodkladné opatrenie, ktorým vrátil na pôvodné pracovné miesto prvého viceprezidenta Policajného zboru Branka Kišša.

Predsedníčka úradu verejne oznámila, že ministerstvo s nimi postup voči chráneným svedkom nekonzultovalo a poslanci SaS podali na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na ministra vnútra.

Aké sú závery ústavnoprávneho výboru? A ako bude ďalej postupovať ministerstvo? Otázky v relácii Otvorene s Annou Vargovou smerovali na samotného ministra vnútra.

Minister vnútra sa vyjadril aj k policajnej akcii na maďarských hraniciach z konca októbra. „My sme tam nešli chytať migrantov ako motýle. To by sme si tam dali pasce a niekde za kríkmi by sme na nich číhali,“ povedal.

Šutaj Eštok povedal, že akcia slúžila na vyslanie signálu o zmene v migračnej politike na Slovensku. Otázku, či sa podobná akcia v budúcnosti zopakuje, nekomentoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko