Na hlavný obsah

Vykurovacia sezóna sa začala, mnohé školy prekvapili faktúry za energie. Štát sľubuje pomoc s nedoplatkami

Ministra rokovania o pomoci školám ešte len čakajú.

Vykurovacia sezóna sa začala, mnohé školy prekvapili faktúry za energie. Štát sľubuje pomoc s nedoplatkami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nedoplatky za energie by nemali zostať len na pleciach škôl. Ministerstvo školstva doplatí vyššie náklady na teplo či elektrinu do konca tohto roka. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) zatiaľ detaily nespresnil, no školy už môžu o peniaze žiadať.

Vykurovacia sezóna sa začala aj na jednej zo základných škôl v Rožňave, ktorú navštevuje 480 žiakov. Podľa riaditeľa to však ani túto zimu nebude lacné.

„Kúriť sme museli už v mesiaci október, ale veľmi nemilo nás prekvapila cena, ktorú sme za tých pár dní kedy bolo pomerne chladno, zaplatili sme cez 8 tisíc eur,“ hovorí riaditeľ ZŠ akademika Jura Hronca v Rožňave Ján Džubák.

Problémom škôl a vysokým cenám energií sa v reportáži venovali redakatorky RTVS Martina Bešírová a Emília Tóth Lengyelová:

Táto škola nie je jediná, ktorú faktúry za energie prekvapili. „Elektrická energia išla rapídne hore a sú školy, ktoré nemajú finančné prostriedky na to, aby elektrickú energiu vykryli,“ upozorňuje predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek.

Niekde stúpli poplatky dvojnásobne

Poplatky za elektrinu či teplo stúpli školám od začiatku roka niekde aj dvojnásobne. Ministerstvo školstva im zvýšené náklady preplácalo. Zriaďovatelia očakávajú, že tak urobí aj v týchto chladných mesiacoch.

„Pokiaľ by to malo prejsť na zriaďovateľa, ako ďalšia úloha, tak to samosprávy v žiadnom prípade nebudú môcť robiť a odmietnu takúto vec robiť, pretože dnes máme obrovské problémy zostavovania rozpočtov pre budúci kalendárny rok,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Rezort už začal so zberom údajov, koľko peňazí budú riaditelia za mesiac október až december potrebovať.

„V súčasnosti je možnosť prihlásiť sa do dohodovacieho konania, kedy riaditeľ môže požiadať svojho zriaďovateľa o to, aby do dohodovacieho konania spolu s ním išli,“ priblížila prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková. „Je však nutné splniť kritériá, žiadosť musí obsahovať údaje, ktoré sú v tabuľkách podložené faktúrami za nedoplatky,“ doplnila.

Detaily pomoci však zatiaľ nepoznáme, ministra rokovania o pomoci školám ešte len čakajú.

„Máme diskusiu s ministerstvo financií, ale množstvo, miera, požiadavky, možnosti, to je téma, ktorú by som nechcel pred médiami rozoberať,“ vyhlásil minister školstva Drucker.

„Len aby sme tie peniaze dostali, ja si myslím, že školy ich potrebujú, aby sme vedeli naplniť to, čo je hlavným poslaním základnej školy,“ poznamenal Ján Džubák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika