Na hlavný obsah

Rusko vynaloží na vojnu ešte viac peňazí. Armáda pohltí približne tretinu rozpočtových výdavkov

Rusko vynakladá čoraz viac prostriedkov na pokračovanie vojny.

Rusko vynaloží na vojnu ešte viac peňazí. Armáda pohltí približne tretinu rozpočtových výdavkov
Ruskí vojaci v Chersonskej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin oficiálne schválil výrazné zvýšenie vojenských výdavkov, vďaka čomu bude v roku 2024 približne 30 percent rozpočtových výdavkov Ruska smerovať do ozbrojených síl.

Putin podpísal návrh rozpočtových plánov v pondelok, informuje tlačová agentúra Reuters. Moskva vynakladá čoraz viac prostriedkov na pokračovanie nevyprovokovanej vojny na Ukrajine.

Náklady na obranu a bezpečnosť Ruska spolu dosiahnu v budúcom roku približne 40 percent všetkých rozpočtových výdavkov. Výdavky na obranu sa oproti roku 2023 v nasledujúcom roku zvýšia o takmer 70 percent.

Rusko má ambiciózny cieľ príjmov v roku 2024 vo výške 391,2 miliardy dolárov, čo predstavuje plánovaný medziročný nárast o 22,3 percenta na základe predpokladov vysokých cien ropy.

Analytici tvrdia, že vláda môže byť nútená zvýšiť dane z príjmu právnických osôb, ak sa tieto predpoklady ukážu ako optimistické.

Rozpočtové plány už schválili zákonodarcovia v oboch komorách parlamentu – v Štátnej dume i Rade federácie.

Tieto zmeny prichádzajú pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa majú konať v marci 2024. Putin (71) zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru neoznámil. O svojom rozhodnutí chce verejnosť informovať, až keď parlament určí termín konania volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet