Na hlavný obsah

Vodca Čečenskej republiky Kadyrov je pripravený poslať na Ukrajinu ďalších tritisíc mužov

Čečensko vyslalo na Ukrajinu už viac ako 26-tisíc bojovníkov.

Vodca Čečenskej republiky Kadyrov je pripravený poslať na Ukrajinu ďalších tritisíc mužov
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Foto: TASR/AP

Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ďalších jeho 3-tisíc bojovníkov je pripravených ísť bojovať na Ukrajinu ako súčasť jednotiek ruského ministerstva obrany a federálnej Národnej gardy. V utorok(28. 11.) o tom informovala agentúra Reuters.

Kadyrov na platforme Telegram napísal, že jeho muži „majú najlepšie vybavenie a moderné zbrane a aj „veľkú motiváciu dosahovať výsledky“.

Kadyrov v máji uviedol, že Čečensko od začiatku vojny vyslalo na Ukrajinu viac ako 26-tisíc bojovníkov vrátane 12-tisíc dobrovoľníkov, a že 7-tisíc z nich v tom čase aktívne bojovalo.

Agentúra Reuters poznamenala, že Kadyrovove tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť a odhady čečenských jednotiek nasadených na Ukrajine sa rôznia. Od začiatku ruskej invázie bojovalo na strane Ukrajiny aj niekoľko čečenských ozbrojených formácií.

Kadyrov v novembri oznámil, že veľká skupina bývalých žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny začala trénovať s jeho špeciálnymi silami Achmat.

Kadyrov je vodcom Čečenskej republiky od 2007 a je veľkým podporovateľom Kremľa od nelegálnej ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym. Plne podporil aj ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu vo februári 2022 a nazval ju „veľkým džihádom“. Dokonca vyzýval Rusko, aby proti Ukrajine nasadilo jadrové zbrane s nízkou účinnosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet