Na hlavný obsah

Mestská časť má problém s diviakmi, túlajú sa tam aj cez deň. Poľovníci musia zvieratá zaháňať do lesa

Na plašenie používali petardy a krik.

Mestská časť má problém s diviakmi, túlajú sa tam aj cez deň. Poľovníci musia zvieratá zaháňať do lesa
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Nielen medvede, v blízkosti domov sa pohybuje aj iná divá zver. V košickej mestskej časti Sever majú znovu problémy s diviakmi. Upozornili na to obyvatelia, ktorí ich bežne vídavajú na sídliskách aj počas dňa. Dnes ich preto poľovníci zaháňali späť do lesa.

Poľovníci, ale aj policajti a dobrovoľníci sa v rekreačnej lokalite Anička stretli o ôsmej ráno. Rozdelili si úlohy, povedali pokyny a hneď z rána začali takto plašiť diviakov z kríkov a húštin.

Viac o diviakoch na košickom sídlisku zisťovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Takzvanú ,,Aničku“ využívajú ľudia denne na rekreáciu a šport, prejsť sa tam chodia aj rodiny s malými deťmi. Poľovníci strieľať diviaky nemohli. Guľka má totiž dostrel až 2 kilometre. Nebezpečnú zver mali preto odohnať petardy a krik.

Sobotňajšia akcia zaháňania diviakov späť do lesa dopadla síce o trochu horšie ako pred dvoma dňami, no aj to je úspech. Z kríkov a húštin sa poľovníkom podarilo vyhnať 15 diviakov.

„Vo štvrtok (2.11.) sme v spolupráci s Mestskými lesmi v lokalitách Kalvária a Račí potok vyháňali diviaky. Vtedy to bolo asi 40 kusov. Vtedy sa poľovníkom podarilo už v lese, kde sme diviaky vyhnali, zastreliť dva kusy,“ priblížil starosta mestskej časti Sever František Ténai.

Poľovníci majú tento revír podrobne preskúmaný, divé svine odtiaľ vyháňali už trikrát, no po týždni sa vždy vrátili. Väčšina pozemkov je súkromných. Majitelia ich dlhodobo neudržiavajú.

Vedľa týchto húštin sú však aj obytné domy. „Majitelia sypú odpad namiesto smetiska do kríkov. Majú ideálne podmienky, skrýšu, majú žrádlo a preto sú tu,“ skonštatoval predseda Poľovníckeho združenia Hradová Štefan Kahuta.

Akciu chce starosta zopakovať aj o týždeň. Verí, že v lesoch, kde majú už poľovníci odstrel povolený, sa im podarí uloviť viac diviakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny