Na hlavný obsah

Pablo Escobar pred rokmi priviezol do Kolumbie hrochy ako atrakciu. Dnes musia ich počet obmedzovať

Niektorým hrochom hrozí eutanázia.

Pablo Escobar pred rokmi priviezol do Kolumbie hrochy ako atrakciu. Dnes musia ich počet obmedzovať
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V Kolumbii obmedzia počet hrochov. V krajine sa rozmnožili po tom, čo ich pred rokmi do súkromnej zoologickej záhrady priviezol drogový kráľ Pablo Escobar. Informoval o tom zahraničný spravodajský portál Skynews.

Vláda plánuje hrochy sterilizovať, no počítajú aj s ich presunom alebo eutanáziou. Miestne úrady hovoria, že ide o invazívny druh a vyhlásili, že „ak sa neprijmú žiadne opatrenia, ich populácia by sa mohla do roku 2035 zvýšiť na viac ako 1 000“, uviedol portál.

V prvej etape plánujú chirurgicky sterilizovať 40 hrochov ročne. Jeden takýto zákrok stojí približne 9 100 eur. Ďalších 60 chcú previezť do Indie, pričom úrady pracujú na vyhotovení protokolu o vývoze zvierat.

„Nevyvezieme ani jedno zviera, ak nebude mať povolenie od environmentálneho úradu inej krajiny,“ uviedla tamojšia ministerka životného prostredia Susana Muhamadová.

Pablo Escobar priviedol zvieratá už v 80. rokoch do súkromnej zoo, kde sa stali atrakciou. Po čase sa dostali do blízkych riek, kde nemajú prirodzeného predátora a preto sa premnožili. Ich výkaly zároveň predstavujú problém pre životné prostredie, varovali vedci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet