Na hlavný obsah

Napriek sankciám obúva ruskú armádu Európa. Obuvníci nakúpili tento rok z Únie komponenty za milióny eur

Ruskí obuvníci nespadajú pod sankcie EÚ.

Napriek sankciám obúva ruskú armádu Európa. Obuvníci nakúpili tento rok z Únie komponenty za milióny eur
Archívna snímka - Ruskí vojaci strážia územie v Záporožskej oblasti utorok 14. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ruskí výrobcovia obuvi nakúpili len v tomto roku v Európskej únii (EÚ) komponenty na topánky v hodnote viac ako štyri milióny dolárov (zhruba 3,66 milióna eur). Upozornil na to ukrajinský portál Trap Aggressor, v preklade Chyťte agresora do pasce.

Ruské obuvnícke spoločnosti nespadajú pod sankcie EÚ. Niektoré z nich sú len na sankčných zoznamoch Ukrajiny. Tovarov, na ktoré nie sú uvalené sankcie, a predsa môžu v konečnom dôsledku prísť vhod ruskej armáde na fronte, môže byť omnoho viac, pripomínajú odborníci.

Zo vzoriek ruskej obuvi nájdenej na bojisku a na oslobodených územiach vyplynulo, že tento rok štyri ruské obuvnícke firmy priamo spojené s ruskými bezpečnostnými silami alebo armádou, doviezli z EÚ materiál ako je koža, lepidlo, náhradné diely pre obuvnícke stroje a podobne. Na tie sankcie uvalené neboli, pripomína Karel Svoboda z Karlovej univerzity.

„Prakticky nedomyslíte v tej krátkej dobe úplne všetko, čo sa odohráva, všetko, čo sa môže bojujúcej armáde hodiť,“ skonštatoval.

Obuvníckym komponentom z EÚ na topánkach ruskej armády sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Z hľadiska medzinárodného obchodu sa topánky ako také nepoužívajú na vedenie ruskej dobyvačnej vojny proti Ukrajine. Preto sa môžu bezpečne predávať z EÚ do Ruska, upozorňuje aj ukrajinská stránka Chyťte agresora.

Holandská právnička a expertka na sankcie Heleen over de Linden pripomenula, že ak je konečným užívateľom ruská armáda, akýkoľvek tovar a technológie dvojakého použitia, ktoré zakúpila, sa považujú za tovar a technológie na vojenské použitie.

Niektorí producenti obchody zastavili

Niektorí producenti tovarov však svoje obchody s Ruskom zastavili, aj keď to sankcie nevyžadujú. V zásade však platí, že kto obchodovať chce, cestu si nájde a bude prakticky vždy krok pred vami. „Vám bude nejaký čas trvať, kým zistíte, že to vôbec obišli. Potom musíte nájsť spôsob, ako tú dieru utesniť,“ pokračoval Svoboda.

Situácia teda podľa neho pripomína hru na mačku a myš. „Pripravme sa na to, že podobných prípadov bude stále veľa. Ale to, že sa tie diery utesňujú, je logická reakcia toho, kto tie sankcie uvaľuje,“ dodal Svoboda.

Aj investigatívny portál Chyťte agresora upozornil, že prakticky akýkoľvek európsky výrobok, sa môže stať zbraňou v rukách Rusov v ich vojne proti Ukrajine. Netýka sa to teda len niektorých komponentov do zbraňových systémov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál