Na hlavný obsah

Rusko dostalo súčiastky českej firmy pre svoje vrtuľníky aj počas vojny, tvrdí ukrajinský portál

Malo sa tak stať cez tretie firmy v Kazachstane a v Indii.

Rusko dostalo súčiastky českej firmy pre svoje vrtuľníky aj počas vojny, tvrdí ukrajinský portál
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kľúčové súčiastky pre vojenské vrtuľníky, ktoré vyrába česká firma První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš, sa dostali do Ruska aj po začiatku invázie na Ukrajinu. 

Stalo sa tak cez tretie firmy v Kazachstane a v Indii, tvrdí ukrajinský server The Kyiv Independent. Reportáž sa opiera o zistenia ukrajinskej mimovládnej organizácie State Watch.

Podľa nej tak firma mohla porušiť sankcie zavedené proti Rusku Európskou úniou. Česká spoločnosť pochybenie odmieta. 

Na svojich stránkach v utorok (21. 11.) uviedla, že ukrajinská analýza čerpá informácie z nespoľahlivého zdroja a že ide o „falošné obvinenie“ a o „špinavú hru ruských služieb“.

PBS Velká Bíteš podľa ukrajinského serveru vyrába kľúčovú súčiastku pre motory vrtuľníka Mi-8, ktorý ruská armáda využila pri bojoch na Ukrajine.

Ide o pomocnú motorovú jednotku (APU), ktorá slúži na naštartovanie hlavného motora vrtuľníka a ktorú Rusko samo nevyrába, tvrdí The Kyiv Independent. Podľa českej firmy to však nie je pravda, pretože Rusko vyrába APU, ktorá je schopná českú súčiastku nahradiť.

Na ruskom trhu bola PBS Velká Bíteš aktívna zhruba 20 rokov. Obchody však musela prerušiť kvôli sankciám, ktoré zaviedla Európska únia po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, píše The Kyiv Independent.

Súčiastky okrem iného dodávala ruskej firme Kazan Helicopters, ktorá vrtuľníky Mi-8 vyrába. Podľa State Watch sa však súčiastka produkovaná českou firmou aj po začatí vojny na Ukrajine vo februári minulého roka dostávala do Ruska cez reexport z Indie či Kazachstanu.

Indická firma ich mala predať do Ruska

Organizácia svoje tvrdenie opiera o údaje z exportných registrov. Podľa nej indická firma Space Era Materials and Processes predala do Ruska tento rok a vlani 20 kľúčových súčiastok od českej firmy v hodnote 8,5 milióna dolárov (vyše 7,7 milióna eur).

„To sú relatívne malé čísla pre (českú) firmu a nemohla výrazne prispieť k jej zisku,“ tvrdí The Kyiv Independent. Za posledných 50 rokov totiž česká firma predala zhruba 6 500 týchto súčiastok.

Podľa PBS Velká Bíteš indická databáza Export Genius, z ktorej autor analýzy čerpal informácie, nie je spoľahlivým zdrojom.

Údaje do nej možno podľa firmy zadávať „voľne a bez ďalšej kontroly“, čo vytvára priestor na manipuláciu.

„Domnievame sa, že od začiatku ide o špinavú hru ruských služieb, ktoré jednoducho vložili do databázy falošné údaje,“ tvrdí spoločnosť.

Zároveň uvádza, že s Ruskom „žiadnym spôsobom nespolupracuje“. Preverenie registračných čísel podľa nej ukázalo, že jej výrobky „boli skutočne použité v konkrétnej krajine priameho vývozu a nie inde“.

Vo vyhlásení pre ukrajinskú organizáciu PBS Velká Bíteš odmietla, že by porušovala unijné sankcie.

So spomínanou indickou firmou ani nemá zmluvu. Po kontrole sériových čísel vyplynulo, že 14 z 20 súčiastok, ktoré skončili v Rusku, firma predala súkromným iným firmám v Indii a v Kazachstane a indickému letectvu. U zvyšných šiestich súčiastok firma identitu kupujúceho neuviedla.

Podľa analytičky Veroniky Vellaovej z univerzity v Lutychu by však česká firma mala dbať aj na to, aby jej obchodní partneri nepredávali jej súčiastky subjektom, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

Podľa The Kyiv Independent mala česká firma exportnú licenciu pre predaj súčiastok kazašským leteckým závodom ARZ-405. Tie obchodujú s Ruskom a zaoberajú sa servisom vrtuľníkov Mi-8.

Česká firma podľa The Kyiv Independent uviedla, že skontroluje činnosť svojich klientov. Taktiež preverí aj možnosť, že by jej súčiastky predávali ďalším subjektom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet