Na hlavný obsah

Akoby koaličná rada rozhodovala o spôsobe liečby rakoviny: M. Macko reaguje na zásahy pri zmene pohlavia

Nevidíme tam žiadny dobrý úmysel," hovorí Macko.

Akoby koaličná rada rozhodovala o spôsobe liečby rakoviny: M. Macko reaguje na zásahy pri zmene pohlavia
Martin Macko hovoril o rušení platnosti usmernenia k zmene pohlavia. Foto: RTVS, Unsplash

Ministerstvo zdravotníctva na žiadosť koaličného partnera SNS ruší platnosť usmernenia k zmene pohlavia. Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) tak urobí v záujme deklarovania stability vládnej koalície.

Usmernenie na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia ešte pred vydaním lekárskeho posudku bolo po vražde na Zámockej ulici v Bratislave jednou z požiadaviek LGBT+ iniciatívy.

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť skonštatoval, že nová vláda pokračuje v zásahoch do odborných dokumentov. „Je to na podobnej úrovni, akoby koaličná rada rozhodovala o spôsobe liečby rakoviny. Je to absolútne neprijateľné,“ skonštatoval.

Pozrite si celý rozhovor s výkonným riaditeľom Iniciatívy Inakosť Martinom Mackom. V relácii Aktuálne :24 sa s ním rozprával moderátor RTVS Vlado Lichvár:

Exminister Vladimír Lengvarský tesne pred svojím odchodom v marci schválil „štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom“. Macko priblížil, že v skutočnosti ide o dva dokumenty.

V prvom rade ide o odborné usmernenie pre matriky, ktoré transrodovým ľuďom menia rodné číslo. Druhým je štandardný postup liečby, teda medicínsky prístup lekárov k ľuďom s transsexualizmom, ktorý zostáva v platnosti.

„Naďalej bude poskytovaná transrodovým ľuďom zdravotná starostlivosť, teda medicínsku časť absolvujú. Problém môže nastať, keď po jej absolvovaní prídu na matriku s tým, že si chcú zmeniť rodné číslo, meno, priezvisko, a tak ďalej,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Inakosti.

Čo sa pre transrodových ľudí zmení?

Usmernenie obsahovalo vzor lekárskeho posudku o absolvovaní medicínskej časti transície. Jeho zrušením teda matriky prichádzajú o tento vzor, a teda sa proces stáva neregulovaným, vysvetlil Macko. Matriky však tejto časti klientely budú musieť s ich žiadosťami vyhovieť, a to na základe akéhokoľvek lekárskeho posudku.

„Vieme sa baviť o množstve vecí, napríklad o tom, ako majú vyzerať tieto dokumenty, ako pristupovať k transrodovým ľuďom, aké postupy zvoliť, to všetko sú veci, o ktorých sa dá baviť. Prístup, aj spomenutej politickej strany (SNS) je zrušiť celú zdravotnú starostlivosť o transrodových ľudí a predstierať, že neexistujú v tejto spoločnosti. Nevidíme tam žiadny dobrý úmysel,“ skonštatoval.

Dokument predstavoval jedinú splnenú požiadavku LGBT+ organizácii po teroristickom útoku na Zámockej ulici v podniku Tepláreň, ktorá sa splnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko