Na hlavný obsah

Odborári otvárajú tému štvordňového pracovného týždňa. Prezidentka KOZ vysvetlila, prečo ide o nevyhnutnosť

Opierajú sa o skúsenosti zo zahraničia.

Odborári otvárajú tému štvordňového pracovného týždňa. Prezidentka KOZ vysvetlila, prečo ide o nevyhnutnosť
Prezidentka KOZ Monika Uhlerová vysvetlila, prečo je dôležité skrátiť pracovný týždeň. Foto: TASR/Maroš Černý, RTVS

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) znova otvára tému štvordňového pracovného týždňa. Odborári tvrdia, že je nutné zmeniť zavedený pracovný čas z piatich pracovných dní na štyri.

Prezidentka KOZ Monika Uhlerová uviedla, že téma skracovania pracovného týždňa je aktuálna aj na Slovensku. Odborári ju chcú previesť do diskusie v odbornej aj politickej rovine. Potrebu skracovať pracovný týždeň odôvodňujú viacerými spoločenskými zmenami, ktoré, okrem iného, priniesla aj pandémia koronavírusu.

„Aj pod vplyvom digitalizácie, technologických zmien, nevyhnutnosti zvyšovania produktivity práce, klimatických zmien a podobne, je skracovanie pracovného času ani nie téma či luxus, ale nevyhnutnosť,“ priblížila Uhlerová.

S prezidentkou KOZ Monikou Uhlerovou sa o skracovaní pracovného času v relácii Aktuálne :24 rozprávala moderátorka RTVS Klaudia Suchomel Guzová:

Na Slovensku sa dlhodobo spomedzi krajín EÚ pracuje najviac, respektíve sa v krajine odpracuje najviac hodín. Problémom je ekonomický model z 90. rokov, ktorý Uhlerová označila za zastaraný.

„Je postavený na lákaní priamych zahraničných investícií, nízkych mzdách a nízko platenej vysoko kvalifikovanej pracovnej sily a na vysokom počte odpracovaných hodín,“ vysvetlila prezidentka KOZ. Dodala, že je potrebný nový ekonomický model.

Otázku sužujú mýty

Skracovanie pracovného týždňa často obkolesujú rôzne mýty, ktoré vyvolávajú neistotu v otázke budúcnosti ekonomiky. Uhlerová poukázala na fakt, že podobná situácia bola pri veľkých spoločenských zmenách aj v minulosti.

„Musím poukázať na obdobie spred 105 rokov, kedy sa viedla diskusia o zavedení osemhodinového pracovného času. Keď sa pozrieme do roku 1968, o diskusii o zrušení pracovných sobôt, presne také isté mýty a strachy prevládali aj vtedy,“ povedala.

Skonštatovala, že nič negatívne sa s ekonomikou nestalo. Zdôraznila, že spokojnejší, zdravší a produktívnejší zamestnanci sú prínosnejší pre ekonomiku podniku, ale ja celej spoločnosti.

Podľa prezidentky KOZ sa v súčasnosti nevedú odborné ani politické diskusie o potrebných či revolučných témach, ktoré zohľadňujú zlepšenie kvality života občanov a zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko