Na hlavný obsah

Pacienti budú musieť čakať: Garantované termíny na operácie sa posúvajú, na zmenu nie sú peniaze

Časť opozície avizuje, že odklad podporí.

Pacienti budú musieť čakať: Garantované termíny na operácie sa posúvajú, na zmenu nie sú peniaze
Foto: RTVS

Nárok pacientov na operáciu do jedného roka pri vybraných diagnózach sa posúva, malo by k tomu dôjsť od roku 2025. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) upozorňuje, že systém nie je pripravený, zároveň chýbajú peniaze v rozpočte.

Vyplýva to z novely zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu (22. 11.) večer schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Ak pacient nedostane do roka termín na operáciu, zdravotná poisťovňa ju bude musieť preplatiť na súkromnej klinike, či v zahraničí. Takúto úpravu presadil ešte minister zdravotníctva Marek Krajčí. Súčasná ministerka navrhuje posun na rok 2025.

„Zatiaľ nemáme pripravené zdravotné poisťovne na to, aby dokázali všetky tieto čakacie lehoty od pacientov riešiť. Nemáme na to pripravený softvér a v neposlednom rade nemáme ani dostatočné množstvo peňazí v rozpočte,“ priblížila Dolinková.

Čakacím lehotám na operácie sa v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Kardiochirurgické operácie, výmeny bedrových kĺbov, či onkologické ochorenia. To je len časť zo 700 diagnóz, ktorých sa mala týkať maximálna čakacia lehota. „Na toto všetko mali mať ľudia od 1. 1. právo, aby boli zoperovaní včas a vy im to idete zobrať,“ vyhlásil exminister zdravotníctva Marek Krajčí (hnutie Slovensko).

„Vyčleňte 20 najzávažnejších onkologických ochorení a aspoň týmto pacientom dajte šancu, neberte im nádej, že budú operovaní,“ vyzval poslanec Igor Matovič (hnutie Slovensko).

„Rozprávame sa o komplexe diagnóz a komplexe výkonov. Musí byť v tom poriadok, nie je to tak jednoduché, aby sme z toho zas urobili chaos,“ upozorňuje predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD).

To, že zákon nie je dobre pripravený, pripustila aj časť opozície. Liberáli zo SaS preto navrhli nie ročný, ale polročný odklad.

„Prijali zákon, koľko, dva roky dozadu? Urobili sa tlačovky, PR, že ako nám strašne ide o pacientov, že Marek Krajčí, pozdravujem, len sa zabudlo zadať vytvorenie softvéru,“ kritizuje členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

Názory opozičných strán

Kým opozičná SaS podporila vládny návrh, ktorým sa odsúva nárok pre pacientov až na rok 2025, súčasný koaličný trojlístok podporu u Kresťanských demokratovi, či Progresívneho Slovenska nenašiel.

„My to nepodporíme, nemyslíme si, že to malo ísť v zrýchlenom konaní. Máme ešte novembrovú a decembrovú schôdzu. Tam sme to mohli prerokovať,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS).

„Veríme, že v priebehu nasledujúceho roka nedôjde k predlžovaniu čakacích dôb a oneskoreniu poskytovania starostlivosti, čo by mohlo vyústiť do ujmy na zdraví pacientov. Veríme, že to nie je cieľom ani novely zákona, ani odborníkov v praxi,“ zdôraznila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Ministerka zdravotníctva prisľúbila, že ak to situácia dovolí, maximálne čakacie lehoty upravia aj skôr ako od roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko