Na hlavný obsah

Parlament by o vládnom programe mohol hlasovať ešte vo štvrtok, vystúpiť chce už len 24 poslancov

Poslanci už tretí deň diskutujú o vládnom programe.

Parlament by o vládnom programe mohol hlasovať ešte vo štvrtok, vystúpiť chce už len 24 poslancov
Na snímke plénum počas schôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR tretí deň pokračujú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Do diskusie sa prihlásilo ústne ešte 24 rečníkov.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že rozhodnúť o vládnom programe by mohla snemovňa ešte vo štvrtok.

Avizoval, že podľa priebehu diskusie v pléne predloží procedurálny návrh, aby sa prípadne predĺžilo rokovanie aj po 20.00 h. A to v prípade, ak by sa dovtedy diskusia nestihla ukončiť.

Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Diskusia sa začala v utorok (14. 11.). Vládny program predložil premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal parlament o vyslovenie dôvery. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva.

Pellerini chce garanciu slušného správania

V úvode diskusie vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). V súvislosti vo stredajšou (15. 11.) slovnou potýčkou medzi poslancami Igorom Matovičom (Slovensko) a Jánom Mažgútom (Smer-SD) obmedzil novinárom nahrávanie rozhovorov NR SR. Nahrávať ich môžu len na dvoch miestach v parlamente alebo pred jeho budovou.

Pellegrini uviedol, že obmedzenie zruší po tom, ako za ním príde predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš a prisľúbi, že sa podobný incident neudeje. „Ak garantuje, že sa viac nemienia vtláčať do cudzích živých vstupov alebo vulgárne atakovať kolegov, ktorí si tu robia svoju robotu, okamžite toto opatrenie zruším,“ vysvetlil.

Podľa poslanca opozičnej SaS Branislava Gröhlinga je naivné myslieť si, že by sa Matovič prišiel ospravedlniť alebo Šipoš garantovať slušné správanie poslancov za Slovensko. S rozhodnutím Pellegriniho nesúhlasí. „Obmedzil prácu nielen novinárov, ale aj nás. Musíme mať možnosť vysloviť svoje názory a informovať verejnosť,“ vysvetlil.

Koalícia ani ministri na výhrady nereagujú

Diskusii dominovali uplynulé dva dni vystúpenia opozičných poslancov. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. V dokumente im chýbajú jasné ciele aj s časovým harmonogramom.

Vo štvrtok v rozprave vystupovali aj poslanci opozičného Progresívneho Slovenska. Vláde vyčítajú, že sa v PVV dostatočne nevenuje klimatickej kríze či digitalizácii Slovenska. Koalícia ani ministri na ich výhrady zatiaľ nereagovali a zrejme tak ani neurobia. Nechcú totiž diskusiu o PVV zbytočne predlžovať.

Svoj program vláda schválila v pondelok (13. 11.). Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko