Na hlavný obsah

Vláda Roberta Fica požiadala poslancov NR SR o dôveru, diskusia bude pokračovať v stredu

Predkladá aj Programové vyhlásenie vlády.

Vláda Roberta Fica požiadala poslancov NR SR o dôveru, diskusia bude pokračovať v stredu
Na snímke zľava Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV) pokračovať v stredu (15. 11.) ráno od 9.00 h. Do diskusie ostalo písomne prihlásených ešte zhruba 40 rečníkov, po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne.

Vládny program v utorok predložil poslancom premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal o vyslovenie dôvery jeho vláde. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. Vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život.

Nové informácie o rokovaní NR SR priniesli redaktori RTVS v relácii Správy RTVS:

Diskusii dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. Z členov vlády vystúpil okrem premiéra len minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Vládnemu programu sa venovali aj parlamentné výbory. Zahraničný výbor odporučil plénu vládny program nepodporiť.

Uznesením chce tiež výbor vyzvať vládu, aby odsúdila vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine, pokračovala v poskytovaní všestrannej pomoci Ukrajine aj v modernizácii slovenskej armády.

Fico zdôraznil rešpektovanie ústavy

V úvode diskusie predstavil vládny program premiér Robert Fico (Smer-SD). Podčiarkol potrebu rešpektovať Ústavu SR a požiadal o dôveru. Následne vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život.

V pléne NR SR Fico vyzval zákonodarcov, aby sa pridali k jeho kabinetu a spoločne robili to, čo prikazuje Ústava SR. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a stav verejných financií.

„Zhodneme sa na konštatovaní, že štartovacia čiara, z ktorej vláda štartuje, je veľmi hrboľatá, je plná mín a mechanizmov, ktoré ju ohrozujú. Zhodneme sa, že nikdy v histórii moderného Slovenska nepreberala vláda finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách,“ skonštatoval Fico. Zlyháva podľa neho slobodný trh.

Dodal, že vláda prichádza do obdobia, kedy si uvedomujeme, že akékoľvek „multikulturálne pohľady sú za nami a neprinášajú efekt, ktorý sa od nich očakával“. Poukázal na situáciu vo svete a vojnové konflikty, hovorí o porušovaní medzinárodného práva aj o strate autority medzinárodných organizácií.

Predseda vlády vo svojom vystúpení apeloval na dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie našej ústavy. Deklaroval, že zahraničná politika Slovenska sa bude orientovať na všetky štyri svetové strany a že Slovensko bude vystupovať suverénne.

Avizoval, že vláda bude chcieť odstraňovať defekty v právnom štáte a bude žiadať o podporu viacerých návrhov zákonov. Zdôraznil tiež, že štátna moc pochádza od ľudí a krajinu nemôžu riadiť médiá či mimovládne organizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko