Na hlavný obsah

Pásmo Gazy je najnebezpečnejšie miesto pre deti na svete, tvrdí UNICEF

Na záchranu ich životov nestačí ani dohoda o prímerí.

Pásmo Gazy je najnebezpečnejšie miesto pre deti na svete, tvrdí UNICEF
Zdravotná sestra sa stará o predčasne narodené palestínske deti. Foto: TASR/AP

Výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová v stredu (22. 11.) označila obliehané palestínske Pásmo Gazy za „najnebezpečnejšie miesto na svete pre deti“. Dodala, že ťažko vyrokovaná dohoda o prímerí medzi Izraelom a a palestínskym militantným hnutím Hamas nestačí na záchranu ich životov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Russellová Bezpečnostnej rade OSN povedala, že od útoku militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra bolo v Pásme Gazy údajne zabitých vyše 5 300 detí, čo predstavuje 40 percent všetkých usmrtených ľudí.

„Je to nevídané,“ vyhlásila šéfka UNICEF-u, ktorá sa práve vrátila z cesty po juhu palestínskeho územia. „To, čo som videla a počula, ma prenasleduje,“ dodala.

Russellová privítala dohodu dosiahnutú v stredu medzi Izraelom a Hamasom, v rámci ktorej budú prepustení rukojemníci a dočasne prestanú zúrivé boje a bombardovanie v Pásme Gazy.

Militanti z Hamasu uniesli počas útoku na Izrael 7. októbra približne 240 ľudí, od bábätiek až po seniorov, a vzali ich ako rukojemníkov. V Izraeli tiež zabili okolo 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, uvádzajú izraelské úrady.

Šéfka UNICEF-u však povedala, že prestávka v bojoch nie je dostatočná. Vyzvala na „súrne humanitárne prímerie, aby okamžite prestalo toto krviprelievanie“.

Katastrofálne životné podmienky

„Ak majú deti prežiť…, ak majú humanitárni pracovníci zostať a efektívne sa o ne starať…, tak na to humanitárne prestávky jednoducho nestačia,“ zdôraznila Russellová. Podľa nej je ďalších 1 200 detí stále pod troskami zbombardovaných budov alebo sú nezvestné z iných dôvodov.

„Deti v Pásme Gazy okrem bômb, rakiet a strelieb mimoriadne ohrozujú aj katastrofálne životné podmienky,“ doplnila Russellová.

„Jeden milión detí – teda všetky deti vo vnútri územia – teraz nemá isté jedlo a čelí situácii, z ktorej sa čoskoro stane potravinová kríza,“ upozornila. UNICEF odhaduje, že kritická podvýživa detí v Pásme Gazy môže počas niekoľkých mesiacov stúpnuť o takmer 30 percent.

Riaditeľka Populačného fondu OSN Natalia Kanemová tiež vystúpila s príhovorom pred Bezpečnostnou radou. Pozornosť v ňom upriamila na ťažkú situáciu tehotných žien v Pásme Gazy. Nasledujúci mesiac má v otrasných podmienkach porodiť dieťa 5 500 tehotných.

„Chvíľu, keď začína nový život, ktorá má byť okamihom radosti, zatieňuje smrť a ničenie, hrôza a strach,“ uviedla Kanemová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet