Na hlavný obsah

Poľskí kamionisti stále blokujú hraničné priechody s Ukrajinou. Eurokomisia to kritizuje

Kamionisti nesúhlasia s nespravodlivou konkurenciou.

Poľskí kamionisti stále blokujú hraničné priechody s Ukrajinou. Eurokomisia to kritizuje
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Maroš Černý

Európska komisia (EK) v stredu (29. 11.) kritizovala Poľsko za nedostatočnú angažovanosť pri snahe ukončiť protesty vodičov kamiónov, ktorí blokujú poľsko-ukrajinské hraničné priechody. Informuje o tom agentúra AFP.

Poľskí vodiči kamiónov od 6. novembra blokujú hraničné priechody na protest proti nespravodlivej konkurencii ukrajinských firiem podnikajúcich v cestnej nákladnej doprave. Rokovania medzi Kyjevom, Varšavou a predstaviteľmi EÚ tento problém nedokázali vyriešiť.

„Situáciu na poľskej hranici s Ukrajinou považujem za absolútne neprijateľnú,“ povedala eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová. Podľa jej slov neexistuje „dobrá viera v nájdenie riešenia“. „Ide o takmer úplnú absenciu zapojenia poľských úradov,“ uviedla.

„Celá EÚ, nehovoriac o Ukrajine, krajine, ktorá je momentálne vo vojne, nemôže byť rukojemníkom blokovania našich vonkajších hraníc,“ zdôraznila eurokomisárka. Zároveň upozornila, že Európska komisia má právo prijať opatrenia proti tým, „ktorí nerešpektujú pravidlá a neuplatňujú zákony“.

Poľskí dopravcovia požadujú zavedenie komerčných povolení pre ukrajinské firmy s výnimkou tých, ktoré prevážajú humanitárnu pomoc a vojenskú výzbroj. Žiadajú aj pozastavenie povolení pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet