Na hlavný obsah

Pred desiatimi rokmi sa Ukrajina odstrihla od Moskvy a priklonila k Západu, zhodujú sa analytici

Išlo o protivládne protesty.

Pred desiatimi rokmi sa Ukrajina odstrihla od Moskvy a priklonila k Západu, zhodujú sa analytici
Archívna snímka - Protestujúci hádže zápalnú fľašu počas zrážok s políciou v centre Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Pred desiatimi rokmi sa začali na Ukrajine protivládne protesty a občianske nepokoje. Vtedajší prezident Viktor Janukovyč totiž odmietol podpísať Asociačnú dohodu s Európskou úniou.

Niektorí ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že bez takzvaného Euromajdanu by nebola dnešná Ukrajina. Prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k výročiu označil udalosti Majdanu za prvé víťazstvo vo vojne, ktorú Kyjev teraz vedie proti Moskve.

Na kyjevskom Námestí nezávislosti sa 21. novembra 2013 začala revolúcia Euromajdan. Udalosti na mieste vtedy sledoval reportér Českého rozhlasu Martin Dorazín. „Začali ju študenti. V prvých dňoch to boli stovky ľudí, možno pár tisíc, nakoniec ich bolo stotisíc. Potom sa proti nim postavili špeciálne policajné jednotky Berkud,“ opisoval udalosti Dorazín.

Špeciálne jednotky využili tuhý mráz

Špeciálne jednotky začali do demonštrantov koncom novembra strieľať. Vtedajší prezident Janukovyč nariadil kyjevský Euromajdan násilne rozpustiť.

„Bolo možno -30 stupňov, čo bol tiež dôležitý faktor v boji, pretože vláda to, samozrejme, využila a začala demonštrantov polievať studenou vodou, ktorá na nás zamŕzala a zmenila ulice na šmykľavku,“ pokračoval Dorazín o okolnostiach.

Výročiu Euromajdanu sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Elena Seeber:

Počas ozbrojených zásahov polície zomrelo asi sto ľudí. Prebudili však aj ukrajinský národ, myslí si komentátor Ondřej Soukup. Ukrajinci dali pred desiatimi rokmi najavo, že chcú patriť do európskych štruktúr a že si želajú, aby u nich platila vláda práva.

„Bez udalostí na Majdane by ukrajinská spoločnosť určite nebola taká vyspelá a sebavedomá, ktorá si uvedomuje svoju hodnotu,“ skonštatoval Soukup.

Ukrajina sa otočila na západ

Z hlavného mesta sa protesty postupne rozšírili aj do ďalších miest. No v niektorých mestách na východe krajiny ľudia stáli, naopak, za prezidentom a snahami o priklonenie sa k Rusku, ktoré udalosti označovalo za štátny prevrat.

Analytici sa však zhodujú, že Euromajdanom sa Kyjev odstrihol od Moskvy a kurz nasmeroval na Západ.

„Počas celého dnešného dňa sa budú konať podujatia spojené s týmto výročím, ktoré vlastne odštartovalo všetky zmeny na Ukrajine a, bohužiaľ, viedlo aj Rusko k tomuto šialenému pokusu vrátiť Ukrajine vazalský status,“ priblížil oslavy Dorazín.

Výročie Majdanu si v utorok (21. 11.) v Kyjeve pripomenul aj nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý prisľúbil krajine ďalšiu vojenskú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál