Na hlavný obsah

Predbehli sme aj Belgicko: Nachádzame sa v pätici krajín, kde chudoba ľudí ohrozuje najmenej. Prekvapila však chudoba detí

Mnoho mladých trpí chudobou či sociálnym vylúčením.

Predbehli sme aj Belgicko: Nachádzame sa v pätici krajín, kde chudoba ľudí ohrozuje najmenej. Prekvapila však chudoba detí
Ohrozené deti pochádzajú predovšetkým z jednorodičovských alebo mnohodetných rodín. Foto: RTVS

Európska únia zostavila rebríček krajín, ktorých obyvatelia sú najviac ohrození chudobou či sociálnym vylúčením. Slovensko sa nachádza v pätici najmenej postihnutých krajín, predbehli sme aj krajiny ako Francúzsko, či Belgicko. Analytikov však prekvapila chudoba medzi deťmi do 17 rokov.

Piata priečka Slovenska v európskom prieskume znamená, že chudobou či sociálnym vylúčením je u nás ohrozených takmer 900 000 ľudí. Odborníci skúmali aj koho sa to týka najviac.

Podľa analytikov je alarmujúce, že každý štvrtý človek do 17 rokov trpí chudobou alebo sociálnym vylúčením. Deti pochádzajú predovšetkým z jednorodičovských alebo mnohodetných rodín.

Nikola má 11 ročného syna, ktorého vychováva sama v garsónke. Po zaplatení účtov jej ostane asi 400 eur. Pred pár rokmi to nebola ani polovica tejto sumy.

Téme chudoby a sociálneho vylúčenia sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Keď som prišla do Bratislavy ako začínajúci učiteľ, tak to bolo akurát tak na nájom. Keby mi nepomohli rodičia, keby mi nedali na jedlo, tak nemám na jedlo,“ hovorí Nikola Galová, matka v jednorodičovskej domácnosti.

„Vidíme, že tieto deti častokrát pochádzajú aj z marginalizovaného prostredia a majú problém aj so vzdelávaním. Ak ich nedokážeme efektívne vzdelávať, do budúcnosti nevieme ani využiť ich potenciál,“ uviedol makroekonomický analytik SLSP Marián Kočiš.

Najlepšie sa darí Česku

Ekonómovia upozorňujú, že dobré uplatnenie týchto ľudí sa štátu vráti. Ukazuje to aj prieskum chudoby.

„Najlepšie sa v tomto ukazovali darí Česku a nie je náhoda, že Česko má aj jednu z najnižších mier nezamestnanosti v rámci európskej únie,“ priblížil Marián Kočiš. Nová vláda by preto mala podľa odborníkov myslieť aj na pomoc rodinám.

„Napriek takým rôznym mýtom, tou najchudobnejšou skupinou na Slovensku nie sú dôchodcovia, pretože oni dostávajú každý mesiac dôchodok. Tou najchudobnejšou skupinou sú osamelé matky s deťmi. Oni musia prijať aj menej platenú prácu, pretože ich zamestnávatelia neradi zamestnávajú, pretože tie deti sú často choré, tak často majú aj výpadok príjmov,“ priblížil vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

„Často sa aj kráti ten príjem, buď musíte mať aj z toho mála niečo ušetrené alebo zasa požiadať o pomoc niekoho,“ vysvetlila Nikola Galová.

V programovom vyhlásení sa vláda zmieňuje len o tom, že nastaví sociálne spravodlivejší daňový bonus na dieťa.

„S daňovým bonusom by mal mať primárne plány minister financií. Viete, ten prorodinný balíček spôsobil obrovské výpadky v rozpočtoch samosprávam a tie samosprávy si to teraz kompenzujú na úplne iných poplatkoch rodinám, takže, určite s tým niečo treba urobiť,“ vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika