Na hlavný obsah

Prezidentka sa bojí o organizácie, ktoré benefitovali z dvoch percent z daní. Mrzí ju delenie neziskoviek na lepšie alebo horšie

Doterajší systém ich podpory označila za efektívny.

Prezidentka sa bojí o organizácie, ktoré benefitovali z dvoch percent z daní. Mrzí ju delenie neziskoviek na lepšie alebo horšie
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Zámer zavedenia systému plnohodnotných 13. dôchodkov od budúceho roka je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej úplne legitímny. Má však obavy, či štát bude vedieť nahradiť poukazovanie dvoch percent z daní príjmov fyzických osôb neziskovým organizáciám, o ktoré môžu prísť v dôsledku zmien v rodičovskom dôchodku. Takýmto spôsobom sa má totiž nájsť časť peňazí na 13. dôchodky.

„Zaregistrovala som úvahu o nejakom náhradnom mechanizme. Mám ale obavu v tom, že štát nebude schopný zabezpečiť taký náhradný mechanizmus, ktorý naozaj vykryje všetky organizácie, ktoré benefitovali z asignácie 2 percent fyzických osôb,“ uviedla vo štvrtok (9. 11.) Čaputová. Ide podľa nej často o rôzne malé organizácie na dedinách, športové kluby či občianske združenia pri základných školách.

Doterajší systém ich podpory označila za efektívny s tým, že by bola veľká škoda, keby sa zrušil. „Občania si sami, férovo, transparentne vyberajú, komu chcú pomôcť, prispieť. Ak na toto má nastúpiť štát, akákoľvek vládna garnitúra alebo štátny úradník, z hľadiska transparentnosti, férovosti a objektivity takéto niečo sa nedá zabezpečiť,“ upozornila hlava štátu.

Rozlišovanie lepších a horších

V diskusii o tejto téme ju mrzí aj rozlišovanie neziskoviek na lepšie alebo horšie. „Ja rozumiem, že súčasťou priestoru mimovládnych organizácií sú aj mimovládky, ktoré sa zaoberajú kontrolou verejnej moci. Je to tak v každej demokracii. Nám politikom to môže byť nepohodlné, je to možno ten kamienok v topánke, ktorí nás často omína. Ale náš diskomfort je ďaleko menej významný, ako to, čo pre demokraciu tieto organizácie robia,“ dodala Čaputová.

Zavedenie 13. dôchodku a súvisiace zmeny v rodičovskom dôchodku avizoval v utorok (7.11.) minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Po novom sa nebude vyplácať zo sociálnych odvodov detí, rodičom budú môcť pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu, ktorú doteraz mohli posielať na podporu neziskových organizácií.

Tomáš v stredu (8.11.) po rokovaní vlády upokojoval mimovládny sektor. Nejde podľa neho o žiaden útok, ale o riešenie, ako vyplácať nový rodičovský dôchodok. Pre mimovládne organizácie s ušľachtilým cieľom rezort podľa neho nájde dotačné schémy na to, aby financie nielen dorovnal, ale aj pridal.

Reakcia občianskej platformy

V demokratickej spoločnosti je diskriminácia neziskových organizácií na základe predmetu ich činnosti či subjektívneho rozhodnutia neprijateľná. Uviedla to Občianska platforma pre demokraciu v súvislosti so zmenou podoby vyplatenia rodičovského dôchodku. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny uviedol, že bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu.

Pre mimovládne organizácie s ušľachtilým cieľom nájde rezort podľa Tomáša dotačné schémy na to, aby financie nielen dorovnal, ale aj pridal. „Mimovládne organizácie, ktoré ovplyvňujú politický a spoločenský život na Slovensku, majú svojich štedrých donorov v zahraničí,“ povedal v stredu (8. 11.) minister práce.

Podľa Občianskej platformy pre demokraciu neexistuje ušľachtilý a neušľachtilý občiansky sektor. Namiesto navrhovania zložitých kompenzačných mechanizmov, ktoré zaťažia štát aj organizácie, stačí nesiahať na systém asignácie 2 percent. Štát nesmie robiť rozdiely medzi mimovládnymi neziskovými organizáciami, ak dodržiavajú ústavu a zákony.

„Asignácia je transparentná, počas celého cyklu riadne kontrolovaná štátom, ponúka občanom možnosť slobodne sa rozhodnúť a zvyšuje kvalitu práce, komunikácie i zdravej konkurencie medzi mimovládnymi neziskovými organizáciami,“ uviedla riaditeľka Via Iuris a predstaviteľka Občianskej platformy za demokraciu Katarína Batková.

Dôkazom, že asignácia je využívaný a efektívny nástroj, je zvyšujúci sa záujem občanov o ňu. Hlavná časť financií pritom ide podľa Batkovej do oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti, vzdelávania a kultúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko