Na hlavný obsah

Progresívne Slovensko obvinilo ministra M. Šutaja Eštoka a šéfa ÚIS B. Zuriana zo šikanovania policajtov

Kritizujú ich aj za personálne nominácie.

Progresívne Slovensko obvinilo ministra M. Šutaja Eštoka a šéfa ÚIS B. Zuriana zo šikanovania policajtov
Šéf ÚIS Branislav Zurian (vpravo) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Martin Baumann

Progresívne Slovensko (PS) ostro odmieta šikanovanie policajtov, ktoré sa podľa hnutia deje pod ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a novým riaditeľom inšpekcie Branislavom Zurianom.

Kritizovali „šikanózne prepadnutie“ zástupcu riaditeľa jedného z odborov inšpekcie, ale aj vymenovanie vyšetrovateľky bývalého tímu Oblúk Diany Santusovej za riaditeľku odboru. Predseda PS Michal Šimečka to uviedol na utorkovej (7. 11.) tlačovej konferencii.

„To je demonštrácia moci a sily, ktorú si pamätáme z čias mečiarizmu a o ktorej sme dúfali, že sa už viac nevráti,“ komentoval Šimečka zákrok s majákmi voči policajtovi na jeho ceste do práce s rodinou.

K zákroku malo prísť pre neoprávnené použitie služobného vozidla, mal byť pri ňom prítomný policajtov podriadený a krajský prokurátor. Šéf PS hovorí o vendete Smeru-SD a Hlasu-SD. Trvá preto na zámere opozície iniciovať odvolávanie ministra vnútra hneď, ako mu bude vyslovená dôvera.

Spišiak: Zurian vyvrátil svoje slová

Podľa poslanca Jaroslava Spišiaka vyvrátil Zurian svoje slová, že bude zabezpečovať ochranu perzekvovaným či krivo obviňovaným policajtom. „Rozhodol sa, že bude podporovať stranu zla. A vyzerá to teraz tak, že ju nielen podporuje, ale zneužíva ju na vykonanie pomsty voči tým, ktorí voči nemu viedli vyšetrovania,“ skonštatoval.

K používaniu služobných vozidiel mohol podľa neho Zurian navrhnúť nové nariadenie a až po vyškolení policajtov vyvodzovať dôsledky pre jeho porušovanie. Menovanie Santusovej za riaditeľku odboru podľa neho taktiež neprispeje k ukončeniu vojny v polície, čo zamýšľal Zurian.

Príslušníci Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) mali právneho zástupcu Petra Kubinu v pondelok (6. 11.) so zapnutými majákmi zablokovať zástupcu riaditeľa odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii ÚIS, ktorý sa presúval služobným motorovým vozidlom do práce.

Má ísť o policajta s priznanou ochranou oznamovateľa závažnej protispoločenskej činnosti. Prítomní vyšetrovateľ, operatívny pracovník aj prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry ho informovali o začatí trestného stíhania pre neoprávnené používanie motorového vozidla.

Kubina hovorí o „poľovaní“ na nepohodlných policajtov už aj v teréne s dôrazom na čo najväčšiu demonštráciu sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko