Na hlavný obsah

Riaditeľa maďarského múzea odvolali pre fotografiu seniorov z LGBT+ komunity

V Maďarsku platí zákaz zobrazovania LGBT+ tém maloletým.

Riaditeľa maďarského múzea odvolali pre fotografiu seniorov z LGBT+ komunity
Ilustračná snímka - Výstava World Pres Photo v Maďarsku. Foto: TASR/AP

Maďarský minister kultúry János Csáky odvolal riaditeľa Maďarského národného múzea v Budapešti. Obvinil ho z nedodržiavania zákona, ktorý zakazuje zobrazovanie tém týkajúcich sa sexuálnych a rodových menšín (LGBT+) maloletým. Informovali o tom v pondelok (6. 11.) agentúry AP a Reuters.

Rezort predtým rozhodol, že niektoré fotografie na tohtoročnej výstave snímok ocenených v prestížnej súťaži World Press Photo porušujú zákon. Ľuďom mladším ako 18 rokov zakázal vstup na výstavu v národnom múzeu.

Múzeum po verdikte ministerstva na svojej internetovej stránke a pri vstupe na výstavu umiestnilo oznámenie s upozornením, že výstava je prístupná iba dospelým. Zároveň oznámilo, že nemá právo žiadať od návštevníkov preukaz totožnosti, aby zistilo ich vek.

V pondelok minister kultúry informoval o tom, že riaditeľa múzea Lászlóa L. Simona odvolali pre nedodržanie „zákonných povinností“.

Riaditeľka výstavy sa s cenzúrou stretla prvýkrát

Simon poprel, že by múzeum úmyselne porušilo zákony. Argumentoval tým, že inštitúcia na svojich webových stránkach bezodkladne informovala o vekovom obmedzení pre vstup na výstavu.

„Rozhodnutie beriem na vedomie, ale nemôžem ho prijať. Ako otec štyroch detí a prarodič dôrazne odmietam, že by naše deti mali byť chránené predo mnou alebo pred inštitúciou, ktorú vediem,“ poznamenal odvolaný šéf múzea. V minulosti sám bol poslancom za národno-konzervatívnu stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, kým sa ujal vedenia múzea.

Podľa riaditeľky World Press Photo Džumany Zainovej Churyovej je to prvýkrát, čo sa výstava spojená s týmto ocenením stretla v Európe s cenzúrou.

Na sériu fotografií filipínskej fotoreportérky Hannah Reyesovej Moralesovej sa na ministerstve kultúry sťažovala poslankyňa a členka krajne pravicového hnutia Naša vlasť Dóra Dúróová.

Rezort dospel k záveru, že snímky porušujú maďarský zákon z roku 2021, ktorý zakazuje zobrazovanie tém spojených so sexuálnymi a rodovými menšinami maloletým v literatúre, filmoch či reklamách.

Viaceré krajiny sú proti maďarskému zákonu

Zatiaľ čo kabinet vedený nacionalistickým premiérom Orbánom normu odôvodňuje snahou chrániť deti, skupiny na ochranu ľudských práv ho označujú za diskriminačnú.

Tento rok v apríli 15 členských krajín EÚ podporilo právne kroky proti zákonu pred Súdnym dvorom EÚ. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ho predtým označila za „hanebný“.

Fotografie Reyesovej Moralesovej zachytávajú seniorov z komunity LGBT+ na Filipínach, ktorí už desiatky rokov zdieľajú jeden dom a navzájom sa o seba starajú, opísala AP, podľa ktorej sú niektorí členovia tejto komunity vyfotení s make-upom alebo v oblečení zvyčajne nosenom vystupujúcimi na takzvaných drag shows.

Simon v skoršom príspevku na sociálnej sieti ironicky poďakoval Dúróovej za publicitu. Pred múzeom sa cez víkend tvorili dlhé rady. Reuters v pondelok pripomenul, že maďarské úrady tento rok udelili pokuty niektorým kníhkupcom za predaj kníh zobrazujúcich homosexualitu, pretože ich nezabalili do uzavretých obalov, ako vyžaduje zákon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet